Što su lice čaše?

Oštećenja lica su crvene, glatke bumps koji se iznenada pojavljuju na licu. Osip je obično izuzetno svrbež i ima peckanje. Oštećenja lica mogu trajati samo nekoliko sati ili trajati danima prije nego što se smanji. Uzroci košnica mogu varirati, ali općenito su rezultat alergijske reakcije. U teškim slučajevima, osip u licu može uzrokovati oticanje na vratu što dovodi do problema s disanjem. Oštećenja lica mogu se ublažiti lijekovima, uključujući steroide.

Oticanje lica je uobičajeno s košnicama na licu. To oteklina, koja se obično odvija blizu očiju i usana, poznata je kao angioedem. Tipično, oteklina će se raspršiti u roku od jednog dana.

Alergijska reakcija na određenu hranu, kao što su školjke, jaja, mlijeko ili orašasti plodovi, mogu uzrokovati osip. Tipično, svježa hrana češće je odgovorna za košnice nego kuhana hrana. Određene toaletne predmete, kao što su sapuni, parfemi i šamponi, također mogu izazvati osip. Alergije na lijekove poput penicilina, lijekova protiv visokog krvnog tlaka i lijekova protiv bolova također mogu uzrokovati osip.

Oštećenje se također može pojaviti kao rezultat ugriza kukca, infekcije ili bolesti. Fizička stimulacija kože je još jedan uzrok košnica lica. Izloženost ekstremnim temperaturama, kao i znoja i izlaganje suncu, može rezultirati košnicama. S fizičkom stimulacijom, košnice se pojavljuju gdje je koža bila uzbuđena i često će nestati za sat vremena.

Uobičajeno, osoba s osipom lica imat će velike mrlje ili muhe na licu. Često, lice osobe će izgledati crveno poput opeklina ili kao da je ugrizla kukci. Obično će usta, uši i oči popucati. Kada se košnice konačno povuku, osoba može ostati s ljuskavom kožom koja proizlazi iz upale.

Najjednostavniji tretman za košnice je ostati jasan od onoga što izaziva stanje. Međutim, ponekad uzrok košnica nije lako poznat. Za neposredno olakšanje, osoba može operirati lice hladnom vodom nekoliko puta tijekom dana i izbjegavati toplom vodom na licu. Hladna voda pomaže ublažiti svrbež i gori u licu. Noću, održavanje povišene glave može pomoći pri sprečavanju oticanja.

U blagim slučajevima osip, antihistaminici mogu biti učinkoviti. Međutim, antihistaminici mogu izazvati vrtoglavicu ili pospanost. U teškim slučajevima može se propisati injekcije steroida. Steroidi mogu biti učinkoviti, osobito ako se očne košnice pojavljuju oko grla, što može utjecati na disanje. Nuspojave steroida mogu uključivati ​​anksioznost, visoki krvni tlak i vrtoglavicu.