Što su katarakte?

Katarakte se razvijaju u osjetljivim objektivima vašeg oka kao neprozirne nakupine tkiva. Budući da leća usredotočuje svjetlost na oštre slike, baš kao i leća fotoaparata, to uzrokuje određeni gubitak vida. Simptomi uključuju dim, selektivnu mutnoću, noćnu sljepoću, dvostruko viđenje, žućkasto ili sivkastu boju ili blokirane vidikoline. Katarakte nastaju u starosti ili mogu pratiti druge bolesti kao što je dijabetes. Kada se rano dijagnosticira, kirurški se uklanjaju s visokom stopom uspjeha.

Svjetlo ulazi kroz oko kroz učenik, putuje kroz leću i slijeće na mrežnicu u fokusiranoj, jasnoj, obojanoj slici. Objektiv je osjetljiv na nakupljanje lumpy linija proteina kao što smo dobi. Ova zbirka ometa točnu fokus i boju na slici. Iako katarakte nisu oblak, rast ili infekcija, one se ipak mogu uspoređivati ​​s premazivanjem ulja na leću kamere. Gledajući kroz kameru, vidjeli biste zamagljene, ometane ili zasjenjene dijelove u vašem vidnom polju jer je prljavština raspršila svjetlo.

Iako je rizik za ovo stanje izuzetno visok kod osoba starijih od 50 godina, oni nisu prvi stupanj ukupne sljepoće u oba oka. Ti porast može ozbiljno ugroziti uobičajene aktivnosti, poput čitanja, vožnje noću, gledanja televizije ili čak šetnje nepoznatim teritorijem, ali uvijek se ne progresivno pogoršava dok se uopće ne vidite. Točna dijagnoza od strane oftalmologa može odvojiti vaše probleme s vidom od bolesti mrežnice, optičkog živca, rožnice ili mozga koji bi mogli biti uzrokovani nepovezanim uvjetima oka poput makularne degeneracije ili glaukoma. Posavjetujte se s liječnikom na prvom znaku gubitka vida.

Budući da 70% ljudi starijih od 75 godina ima najmanje jednu katarakta, rana dijagnoza je najvažniji dio procesa ozdravljenja. Blagi slučajevi mogu se privremeno obraditi različitim naočalama ili jednostavnim promjenama načina života, kao što je samo vožnja tijekom dana ili korištenje svjetlije svjetlosti za čitanje. Stalno rješenje je operacija katarakta pod lokalnim anestetikom. Dok biste trebali razgovarati o rizicima operacije sa svojim pružateljem zdravstvene skrbi, ovaj uobičajeni postupak ima stopu uspjeha od 95%. Obavezno posjetite liječnika oka svakih 1-3 godine, nakon što dobijete više od 50 godina, da biste uhvatili probleme prije nego kasnije.