Koji su uzroci nestabilnosti koljena?

U većini slučajeva, nestabilnost koljena uzrokovana je oštećenjem jednog od ligamenta zglobova. Ti ligamenti drže koljeno na mjestu, ali se često mogu ozlijediti tijekom atletske aktivnosti. Ligamenti su osobito osjetljivi na ozljedu tijekom gibanja. Ako koljeno redovito pada, to ne mora biti znak istinske nestabilnosti koljena, iako se simptomi mogu osjećati slični. Umjesto toga, to može biti uzrokovano problemima uključujući patellofemoralne disfunkcije, slabe mišićne mišiće kvadriceza i smanjen raspon kretanja.

Najčešći uzrok nestabilnosti koljena je oštećenje jednog od ligamenta. Koljena ligamenta pomažu pri osiguranju koljena, a ako je oštećen, uzrokuje da sile u zglobu postanu neuravnotežene. To može dovesti do osjećaja nestabilnosti. Ozljede na ligamentu koljena često se javljaju tijekom atletskih aktivnosti, osobito onih koje zahtijevaju kretnje uvijanja ili promjene smjera pri velikoj brzini. Ozbiljan uganuće na ligamentu koljena je bolna ozljeda, iako su manje ušljevanja češća.

Tri ligamenta koji su uobičajeno ozlijeđeni su prednji križ, posteriorni križ i medijalni kolateralni ligamenti – češće poznati kao ACL, PCL i MCL. Količina nestabilnosti koljena ovisi o ozbiljnosti ozljede. Puno puknuće na ligament može u početku rezultirati značajnom nestabilnošću, ali zajednički se često često štiti velikim brojem oteklina. Ublažavanje ligamenta se ocjenjuju od jedan do tri, s najvišom ozljedom Grade One, a treći stupnjevi obično zahtijevaju kirurški zahvat.

Čak i ako pacijent pati od koljena koji se ispušta, to ne mora biti znak istinske nestabilnosti koljena. Kada je koljena nestabilna, tijekom aktivnosti će se otvoriti ili subluxirati, što znači da kneecap ne prati pravilno u svom utoru. Ako koljeno pada, to može biti znak nekog drugog stanja, i nije uvijek rezultat nestabilnosti. Važno je da liječnik ispravno dijagnosticira problem pa se može propisati pravilno liječenje.

Nekoliko problema može uzrokovati da koljena postanu nestabilna tijekom aktivnosti nosivosti težine. Patellofemoralna disfunkcija, uhvatiti sve pojam za opisivanje uvjeta koji utječu na kretanje koljena, je čest uzrok. Slabiji mišići kvadricepsi, ili nemogućnost postizanja cijelog kretanja u zglobu, također mogu imati isti rezultat. Liječenje ovim uvjetima ovisi o temeljnom problemu i je li to akutno ili kronično pitanje.