Koji su uobičajeni uzroci neuralgije?

Najčešći uzroci neuralgije su upala, obično povezana s ozljedom, kronični zdravstveni uvjeti, osobito multipla skleroza i dijabetes, te tumori i rastovi koji utječu na živčane puteve. U nekim slučajevima stanje se također događa kao prirodna posljedica starenja. Često se može olakšati određenim lijekovima i promjenama načina života, ali to ne može uvijek biti potpuno izliječeno. Neuralgija je vrsta oštećenja živaca i može li se istinski fiksirati ili ne, obično ovisi o tome koliko je loše ta šteta, kao i koliko je rano zatečen. Davatelji zdravstvenih usluga općenito gledaju na ublažavanje uzroka, a zatim se bave bilo kakvim preostalim bolovima živaca kao sekundarnoj zabrinutosti.

Neuralgija je širok medicinski poremećaj koji pokriva gotovo bilo kakvu upalu živaca ili oštećenja. Bol je gotovo uvijek najizravniji i najizraženiji simptom, a osobe s tim stanjem osjećaju gorku, probadajuću ili prigušenu senzaciju bilo gdje na glavnom dijelu živca. Ove senzacije često su najdublja u blizini živčanih završetaka, i često su vrlo česte u glavi i licu. Uz iznimku upale živčanog sustava koja se javlja kao posljedica starenja, doista je rijetko da se stanje dogodi samostalno. Gotovo je uvijek neki drugi događaj pokretanja, bilo ozljeda, kemijska neravnoteža ili drugi medicinski problem koji ga uzrokuje.

Trauma, bilo od ozljede ili kirurškog zahvata, jedan je od najčešćih uzroka. Unutarnji pritisak na živce iz gotovo bilo kojeg izvora može uzrokovati da se živac i njeno kućište nabubre, gube i gube osjetljivost. To je općenito poznato medicinski kao “upala”, i to je upala koja stavlja pritisak na živac. Također može izazvati iritaciju i oticanje samog živca.

Hernija diska u području niskog leđa primjer je specifične ozljede često povezane s neuralgijom. Ako je hernija u vratu, može doći do okcipitalne neuralgije, što između ostalog uzrokuje teške glavobolje. U nogama i kukovima, išijas je problem koji uzrokuje zračenje boli od niskog leđa niz nogu. U teškim slučajevima, neuralgija se može proširiti i na tele i gležanj.

Nervozni boli i upala također mogu biti uzrokovani određenim zdravstvenim uvjetima. Najčešći su reumatoidni artritis, dijabetes i multipla skleroza. Sve to utječe na način na koji zaštitne prevlake tijela i prirodni sustavi podmazivanja djeluju. Većina živčanih tijela prekrivena je slojevima izolacije. Degradacija tih slojeva često dovodi do neuralgije, a mnogi drugi medicinski problemi mogu uzrokovati.

Određene infekcije također mogu biti krive. Lymeova bolest, infekcija potaknuta krpeljom i šindre, virusna infekcija uzrokovana virusom varicella-zoster, češće poznatog kao virus kokoši, dva su uobičajena primjera. Ovisno o pojedinačnim zdravstvenim problemima, neki lijekovi također mogu dovesti ili pogoršati simptome neuralgije. To vrijedi i za lijekove na recept ili bez recepta, kao i na neke biljne dodatke. U nekim slučajevima, izlaganje određenim kemikalijama može također izazvati iritaciju živaca.

Ljudi koji imaju tumore i druge abnormalne poremećaje mogu također doživjeti neuralgiju – osobito ako ti rastovi ometaju prostor koji inače koriste glavni živčani sustavi. Na primjer, tumor u glavi može uzrokovati trigeminalnu neuralgiju, najčešći oblik bolova živaca koji se nalazi na licu. Rak dojke također može uzrokovati neuralgije zbog iritacije živaca ili prisutnosti tumora u dojci.

Starije osobe ponekad doživljavaju simptome neuralgije kao prirodnog dijela procesa starenja tijela. Nervne prevlake mogu se trošiti i postati oslabljene bez ikakvog drugog razloga, da su stare, a bol i upala ponekad mogu biti posljedica.

Davatelji zdravstvenih usluga obično započinju svaki režim liječenja tražeći specifične uzroke neuralgije u pojedinog bolesnika. Uobičajeno je da najprije počnete liječiti osnovni uvjet, bilo da je to ozljeda ili bolest poput dijabetesa. Samo jednom kada je taj problem pod kontrolom, najviše izgleda za liječenje ili liječenje oštećenja živaca. Neuralgija će često reagirati na lijekove protiv boli, a mnogi medicinski stručnjaci koriste ih kao nešto od prve linije obrane. Ograničavajući pokreti koji mogu pogoršati štetu i vježbe učenja kako bi se ojačalo kućište živaca također mogu pomoći. U ekstremnim slučajevima mogu biti potrebni blokovi živaca. To su u osnovi injekcije jakih lijekova namijenjenih dosadnim osjećajima i živčanim signalima.