Koji su uobičajeni uzroci nemaju vaginalni iscjedak?

Najčešći uzroci gubitka vaginalnog iscjetka su neravnoteža hormona, od kojih se mnogi javljaju kao normalan dio menopauze, trudnoće, a ponekad čak i za menstruaciju. Ženski hormoni fluctuate prilično redovito tijekom svojih mjesečnih ciklusa, a neki dani mogu biti suši, ovisno o vremenu ovulacije i debljini stijenki maternice. I pojedinačna kemija tijela ima ulogu. Brojna sredstva za vlaženje i sredstva za podmazivanje koje se ne mogu nadoknaditi mogu ublažiti privremene simptome, ali žene koje uopće nemaju iscjedak obično trebaju tražiti trajnije rješenje. Ispuštanje je u većini slučajeva važan dio reproduktivnog zdravlja, a potpuno odsutnost može biti znak ozbiljnijeg stanja, osobito ako žena doživljava bol ili svrbež.

Ženski reproduktivni sustav oslanja se na složeni sustav hormona koji funkcioniraju, a ti kemijski signali postoje u gotovo stalnom stanju fluida. Neki od njihovih najvećih radnih mjesta reguliraju ovulaciju, a to je kada jajeta kapi iz jajnika za oplodnju, a stvarna trudnoća nakon oplodnje, ali oni kontroliraju i manje važne stvari poput oticanja dojki, abdominalnih nadutosti i razine vaginalne vlage.

Mnoge žene doživljavaju prirodni pad i protok u vaginalnom iscjetku tijekom različitih točaka njihovih menstrualnih ciklusa. Ovo se smatra normalnim, čak i ako se u određenim danima ne pojavljuje iscjedak. Oni koji stalno doživljavaju ovo stanje, koji imaju nadraženost ili bol tijekom seksa ili koji nikada nisu imali normalno vaginalno iscjedak, mogu imati probleme s hormonima. Konkretno, oni mogu doživjeti značajan pad estrogena. Brojni uvjeti i bolesti mogu uzrokovati ovakvu vrstu uranjanja, iako se u većini slučajeva može ispraviti hormonskom terapijom i promjenama načina života.

Često je da žene ne vide vaginalni iscjedak jer počinju menopauza. Klimakterij je prirodni fenomen kod žena srednjih godina i zapravo je isključivanje reproduktivnog sustava – kada je proces završen, žene više neće dobiti mjesečna razdoblja i neće moći zatrudnjeti. Promjene koje se moraju dogoditi do ove točke prilično su komplicirane, i zahtijevaju niz hormonskih šiljaka, padova i periodičnih neravnoteža. Trajanje vremena bez iscjedka obično se smatra normalnim.

Isto tako, suhoća može biti normalni dio trudnoće i oporavak nakon porođaja. Ženska hormonska razina jako varira tijekom oba događaja, a promjene u vaginalnoj vlagi su česte. U gotovo svim slučajevima redoviti iscjedak se vraća čim se žena vrati u normalnu reproduktivnu državu.

Određeni problemi s plodnosti, poput sindroma policističnih jajnika, mogu dovesti do odsutnosti vaginalnog iscjetka kod nekih žena. Fibroidi, koji su rasta na maternici ili u reproduktivnom traktu, također mogu doprinijeti. Ti se uvjeti često mogu liječiti hormonskim nadomjesnim lijekovima, prehrambenim promjenama i dodatcima koji oponašaju ili zamjenjuju prirodne hormone. Neke žene s neravnotežama neće doživjeti vaginalnu suhoću, ali je prilično uobičajena.

Neke žene također mogu doživjeti vaginalni iscjedak nakon uzimanja određenih lijekova ili lijekova. Neke tablete za kontrolu rađanja spadaju u ovu kategoriju. Malo suhoće obično nije problematično, ali ako dugo nije iscjedak, to može dovesti do boli, osobito tijekom spolnog odnosa. Ako se to dogodi, mijenjanje lijekova ili promjena doze mogu biti dobre opcije. Ovisno o okolnostima, suhoća možda neće biti dovoljna da bi se uklonila lijek, pogotovo kada se koristi za liječenje nečega ozbiljnog.

Stručnjaci obično preporučuju da žene razgovaraju s liječnikom ako imaju seksualnu vaginalnu suhoću koja traje više od tjedan dana ili da uzrokuje bol ili bilo kada nedostatak iscjedka popraćen drugim simptomima kao što su vrućica, svrbež ili ekstremna grčeva , To mogu biti znakovi ozbiljnijeg stanja. Općenito, obično se ne preporučuje da se bolesnici same liječe preko maziva za suprotno dok se ne odredi temeljni uzrok suhoće. Maziva su obično dizajnirana da dopunjuju razinu vlage, a ne zamjenjuju ih. Dugotrajna uporaba može maskirati veće probleme, a zapravo može spriječiti sposobnost tijela da regulira vaginalne uvjete.