Je ricotta zdrava?

Ricotta je svježi sir sir proizveden od ovčjeg ili kravljeg mlijeka koji je nastao u Italiji i koji je uobičajen u pečenju i talijanskoj kuhinji. Sirutka je nusproizvod proizvodnje sira, tekućina koja ostaje nakon što su odvojeni masni krastavci koji će oblikovati sir. Ricotta se vrši ponovnim grijanjem sirutke dok ne formira vlastitu krmu. Slično kao i svjež sir, to je lagano teksture i može se ugraditi u tradicionalno kalorijske guste jela poput lasagne i cheesecake za smanjenje sadržaja masnoća i kalorija. Smatra se hranjivim jer je slabo masnoća, ali gusta sa visokokvalitetnim oblikom proteina, istim oblikom proteina koji je popularan u proteinima.

Dok su mliječni sirevi napravljeni ugašanjem životinjskog mlijeka s kiselinom, a potom odvajajući tekućinu, ricotta koristi tekućinu sirutke koja je ostavljena iza sebe. Za razliku od tradicionalnih sireva koje su u dobi, ricotta se konzumira svježa i kao takva ima vrlo kratak rok trajanja. To je poput sušenog sira u izgledu i teksturi, ali nešto je slađe u okusu. Oba se smatraju zdravi jer su relativno niske u masnoćama i visokim proteinima, osobito one koje su dijelom načinjene od obranog mlijeka.

Redoviti sir sadrži većinu masnoća iz mlijeka, kao i proteina kazeina, što čini 80 posto proteina koji se nalazi u mlijeku. Ricotta, s druge strane, sadrži samo oko 13 posto masti u neprimjetnom obliku. Također sadrži protein sirutke, koji čini 20 posto proteina u mlijeku. Sirutka je poznata kao visoko kvalitetni protein, što znači da opskrbljuje velikim brojem esencijalnih aminokiselina koje ljudi zahtijevaju u prehrani. To ga čini najprodavanijim tipom proteina u obliku praška i drugih oblika.

Budući da je ricotta niža u masnoćama i veća u bjelančevinama od ostalih kremastih sireva, kao što su krem ​​sir i mascarpone, to može biti zamjena za ove sireve kada kuhari žele smanjiti sadržaj kalorija i masti. Mnoge tradicionalne talijanske hrane poput lasagne i cannolija već su izrađene od ricotta.

Neka se jela, međutim, oslanjaju na deblje sireve kao što je sir od sira i stoga se može zdravije zamjenom nekog ili cijelog sira s ricottama. Kolač od sira, na primjer, može se napraviti u potpunosti s ricotta. To će imati zračnije, prozirnije teksture nego tradicionalni kolač od janjetina, ali će biti znatno niži u masti.