Što su sjekutići protiv komaraca?

Sjekirnice s komarcima su jedna od mnogih vrsta hemostatskih pinceta. Oni su također poznatiji kao “stezaljke protiv komaraca”. Ime ove kategorije pinceta odnosi se na njihovu veličinu, iako nije sasvim mala kao komarac, te stezaljke su među najmanjim vrstama kirurških pinceta u makroskopskoj medicini. Na prvi pogled, ovi alati izgledaju slični malim škarama, kliještama ili kliještama. Naravno, njihova istinska struktura i svrha daleko su od onih svakodnevnih komunalnih usluga.

Sve hemostatske pincete, uključujući pincete protiv komaraca, koriste se uglavnom za kontrolu krvarenja i rukovanje krvnim žilama tijekom operacije. Zbog toga ih najčešće koriste kirurzi i drugi medicinski stručnjaci, a također se mogu naći u setovima za prvu pomoć, koje vode paramedici. Posebno se koriste sredstva za sondiranje, koje služe za upravljanje manjim, osjetljivijim krvnim žilama. Iako nalikuju malim škarama, oni posjeduju tupo držanje, a ne oštre noževe. Tvrdo držanje je neophodno za lagano zahvaćanje posuda i minimiziranje bilo koje nepotrebne traume okolnog tkiva.

Kao i većina hemostatskih pinceta, komarčnice često imaju mehanizam za zaključavanje, koji omogućuje da alat ostane pričvršćen na krvne žile dok kirurg obavlja drugi posao sa svojim slobodnim rukama. Savjeti su uglavnom razrjeđivači i precizniji od onih u prosječnim hemostatskim pincetama, što im omogućuje da se bave vrlo malim tkivima ili plovilima. Savjeti ovih pinceta mogu biti ravni ili zakrivljeni, ovisno o specifičnoj primjeni alata. Savjeti također mogu biti zupčani za učinkovitije hvatanje, no budući da se ove pincete koriste uglavnom za daintier, delikatna tkiva, rubovi su obično glatki.

Tipična veličina za pincete za komarce kreće se od 3 inča (približno 7,5 cm) do 5 inča (približno 13 cm). Opet, ovi stezaljke su općenito mnogo manji od normalnih hemostatskih pinceta koje su, međutim, dostupne u veličinama do duljine do 10,5 inča (oko 26,7 cm). Te čičke se također obično proizvode od nehrđajućeg čelika ili ugljičnog čelika, koji su pogodni za upotrebu u kirurškim zahvatima jer su prilično izdržljivi i mogu izdržati ponovnu sterilizaciju i ponovnu upotrebu. Alternativna uporaba tih čeličnih alata je uporaba jednokratnih plastičnih češera, koje su često namijenjene samo jednoj upotrebi i nakon toga se mogu baciti. Plastika ne bi mogla izdržati visoke temperature postupaka medicinske sterilizacije i bila bi nesigurna za uporabu više od jednom.