Što su makrofazi?

Makrofagi su vrsta bijelih krvnih stanica koje jedu strano tijelo u tijelu. Ove stanice su uključene u primarni ili urođeni imuni odgovor na brojne imunosne osvajače, a također čine važan dio stečenog imunološkog sustava tijela. U svakom trenutku, ove stanice su na radu u mnogim kutovima tijela, tiho čišćenje stranih otpadaka, bakterija i virusa prije nego što imaju priliku izazvati problem.

Kao i druge krvne stanice, ove krvne stanice počinju u koštanoj srži. Životni ciklus tih stanica zapravo započinje s vrstom stanice zvane monocit, koja ima sposobnost sazrijevanja u makrofag kada je stimulirana to učiniti. Neki se monociti spuštaju na specifična područja tijela, kao što je jetra, gdje zreli u specijalizirane makrofage koji ostaju na mjestu, dok se drugi pretvaraju u slobodno plutajuće makrofage.

U tom smislu, te su stanice poput zaštitara za imunološki sustav. Neki od njih ostaju stacionirani na redovitim “stolovima” u blizini mjesta gdje strani materijal obično ulazi u tijelo, rutinski pregledavaju materijale koji ih prolaze kako bi tražili stvari koje bi mogle biti opasne. Drugi lutaju na patroli, tražeći uljeze koji su možda prošli pokraj drugih čuvara.

Kada se makrofag susreće s nečim što misli da bi moglo biti opasno, ona će ga zarobiti i stvoriti enzime kako bi je neutralizirala tako da ne može nastaviti repliciranje u tijelu. Taj se proces naziva fagocitoza, doslovno “stanice jedenja”. Makrofagi koriste fagocitozu kako bi prikupili antigene koje mogu predstaviti T-stanicama pomagača, upozoravajući T-stanice na činjenicu da u tijelu postoji strani napadač i izaziva imuni odgovor.

Znanstvenici još uvijek imaju neko učenje s tim jedinstvenim stanicama. Na primjer, izvorno su istraživači mislili da ove stanice oštećuju DNK žrtve kako bi spriječile repliciranje, no studije objavljene 2009. godine pokazale su da enzimi koje proizvode ove stanice zapravo rade drugačije. Više studija može pružiti detaljne informacije o tome kako tijelo reagira na infekciju, i načine na koje imunološke stanice mogu pogriješiti.

Ove stanice za uklanjanje mogu ponekad uzrokovati probleme u tijelu. Ove stanice su uključene u razvoj lezija kao što su granulomi, uzrokovani kroničnom upalom. Te stanice igraju ulogu u upalnim procesima, pa kad postanu pretjerano aktivni, mogu zapravo uzrokovati štetu, umjesto da jednostavno štite tijelo od nečega što je strano. Čini se da neki tipovi raka otežavaju makrofage, a ove stanice mogu oteti HIV virus i koriste se za širenje u tijelu.