Što su injekcije plodnosti?

Plodonosne injekcije daju se ženama koje imaju poteškoća u smišljanju. Injekcije obično sadrže hormone namijenjene pomoći ženi ovulaciji i poticanju folikula jaja da rastu. Povremeno, injekcije plodnosti koriste se uz još jednu mogućnost liječenja neplodnosti, kao što je in vitro oplodnja. Ove injekcije mogu se kombinirati s drugim injekcijama kako bi se povećale šanse za trudnoću.

Obično će žena ili njen partner primjenjivati ​​injekcije plodnosti. Ovisno o tipu hormona, injekcije mogu biti subkutano, neposredno ispod kože ili intramuskularno, između mišića. Važno je da se injekcije odvijaju u isto vrijeme svake večeri, poželjno od 6 do 10 sati.

Žena može odabrati primanje injekcija plodnosti ako ima poteškoće s ovulacijom. Njeno tijelo ne može ovulirati iz nekoliko razloga. U nekim slučajevima, hipofiza ne funkcionira ispravno i ne signalizira jajnike da započne ovuliranje. U tom slučaju liječnik može propisati injekcije ljudskog menopauze gonadotropina (hMG). HMG stimulira jajnike kako bi se proizvela jaja.

Drugi injektirani hormon, folikul-stimulirajući hormon (FSH) također potiče jajnike da proizvode jaja. FSH i hMG mogu se koristiti zajedno ili sami. Te injekcije plodnosti mogu biti praćene injekcijom humanog korionskog gonadotropina (HCG), što uzrokuje da zrelost jaja stigne do jajnika. HCG također uzrokuje da tijelo proizvodi progesteron, tako da jaje može uspješno usaditi u maternicu.

Fertilitetne injekcije često nadgledaju krvne pretrage ili ultrazvuk kako bi bili sigurni da rade učinkovito. Ultrazvučni i krvni testovi koriste se za određivanje jesu li jajnici proizvodili jaja. Ako testovi utvrde da jajnici ne reagiraju na injekcije, može se podesiti doza hormona ili se može pokušati s drugom terapijom.

Neki rizici su uključeni u primanje injekcija plodnosti. Hormoni mogu uzrokovati da jajnici proizvedu nekoliko jaja, što znači da žena koja prima liječenje plodnosti ima veću vjerojatnost za pojavu dviju ili više beba odjednom. Što više fetusa nosi u jednom trenutku, to je veći rizik od ranih porođaja ili razvojnih problema. U nekim slučajevima, liječnici mogu odustati od isporuke injekcije HCG-a kako bi spriječili otpuštanje više jajašca.

Injekcije također mogu proizvesti neugodne, ali obično blage nuspojave. Bolovi i modrice na mjestu injekcije su česti, kao što su glavobolje i bolovi u abdomenu. HMG i FSH također mogu uzrokovati povećanje i hiper-stimulaciju jajnika.