Što su heberdenovi čvorovi?

Heberdenovi čvorovi su natečeni, nježni izbori koštane i hrskavičnog tkiva koji se razvijaju u prstima ili prstima. Oni su posljedica osteoartritisa i često jedan od prvih znakova degenerativne bolesti zglobova. U većini slučajeva, čvorovi se razvijaju postupno tijekom nekoliko mjeseci ili godina, ali akutni napad boli i oteklina je moguć. Iako ne postoji lijek za osteoartritis, uzimanje protuupalnih lijekova i izbjegavanje stavljanja previše stresa na prste može pomoći u ublažavanju simptoma. Kirurgija može biti potrebna ako Heberdenovi čvorovi znatno narušavaju sposobnost osobe da upravljaju svakodnevnim zadacima.

Udaljeni interfalangealni zglobovi, posljednji spojevi u prstima i prstima, osjetljivi su na Heberdenove čvorove. Često ih prate i izbočine u srednjim zglobovima, poznate kao Bouchardovi čvorovi. Nije jasno zašto se čvorovi razvijaju ili što uzrokuje bolest osteoartritisa, ali liječnici smatraju da su odgovorni za kombinaciju genetskih i okolišnih čimbenika. Osobe s obiteljskim poviješću artritisa imaju veću vjerojatnost da će razviti probleme u nekom trenutku u njihovom životu. Nosite i trgajte na prstima mogu također pridonijeti početku ovog stanja.

Razvojni čvor karakterizira blagi oticanje jedne ili obje strane prstiju. Tijekom vremena, oteklina se pogoršava, a izbočina postaje teška i nježna na dodir. Heberdenovi čvorovi mogu uzrokovati ukočenost prstiju koja ograničava raspon gibanja ruke. Stalna bol i progresivno slabljenje prstiju mogu učiniti čak i najjednostavnije aktivnosti kao što je tipkanje ili gripanje olovke vrlo neugodno. Većina ljudi koji imaju osteoartritis u prstima ili prstima imaju i bol u koljenima, bokovima, zglobovima i gležnjevima, iako se simptomi manje primjećuju kod drugih zglobova.

Pojedinac koji iskustvo pogoršanja boli i otekline u prstima treba posjetiti liječnika. Stručnjak može fizički pregledati prste i naručiti x-zrake kako bi proučio unutarnju strukturu zglobova. X-zrake mogu otkriti oštećenu ili pogoršanu hrskavicu i neobične koštane projekcije. Liječnik se također može odlučiti za testove krvi ili ekstrakt uzorka zglobne tekućine kako bi isključio druge vrste artritisa i druge moguće uzroke oticanja zglobova.

Nakon što je dijagnoza napravljena, liječnik može objasniti različite mogućnosti liječenja. Većina bolesnika se upućuje da uzimaju protuupalne lijekove kada su im simptomi najgori i pokušajte izbjeći što je moguće više upaljenih prstiju. Ako je oticanje ozbiljno, liječnik može ubrizgati kortikosteroid izravno u zglob kako bi se smanjilo oticanje i uznemirena bol. Uporni Heberdenski čvorovi mogu se liječiti kirurškim zahvatom istiskivanjem izbočine i poravnavanjem zgloba.