Što su česti uzroci ponavljajućih infekcija kvasca?

U većini slučajeva, ponavljajuće kvasac infekcije uzrokovane su daljnje izlaganje nadražujućim ili bakterijama. Drugi česti uzrok kroničnih infekcija kvasca može biti alergijska reakcija na određene vrste kontrole rađanja. U nekim slučajevima, infekcije kvasca mogu biti uzrokovane ozbiljnijim osnovnim stanjem, kao što je virus humane imunodeficijencije (HIV). Tipično, uzroci rekurentnih i izoliranih kvasnih infekcija često su isti. Primarna razlika s ponavljajućim slučajevima je da uzrok nije identificiran, tako da se stanje i dalje ponavlja.

Infekcije kvasca obično su uzrokovane bakterijskim nakupinama na području prepone. To vrijedi i kod ponavljajućih infekcija kvasca. Određena količina bakterijske nakupine oko prepone smatra se normalnom, ali ponekad bakterija broji eskalira i rezultat je kvasac infekcija.

Uzroci eskalacija bakterija često se odnose na nošenje donjeg rublja ili hlače koje su previše zbijene. To narušava cirkulaciju zraka oko prepone i poboljšava bakterijske uzgojne uvjete. Ako je uska odjeća uzrokovana infekcijama kvasca, infekcije će se vjerojatno nastaviti sve dok se ne usvoji labaviji stil odijevanja. Ponavljajuće kvasac infekcije također može biti uzrokovana loše higijene. Nošenje prljavog donjeg rublja ili nedovoljno kupanje može uzrokovati širenje bakterija.

U nekim slučajevima, infekcije kvasca više i više mogu biti uzrokovane određenim bolestima i stanjima, kao što su dijabetes, HIV i multipla skleroza. Čini se da žene s dijabetesom imaju veću incidenciju infekcija kvasca, a za koju se vjeruje da su uzrokovane višom razinom glukoze u tekućinama emitiranim iz vagine. HIV i multipla skleroza su oba stanja koja mogu utjecati na imuni sustav i tijelo odgovor na bakterije.

Mnoge žene pokušavaju liječiti infekcije kvasca bez pomoći liječnika. Mnogi tretmani prekomjerne potrošnje dokazani su učinkovitim u borbi protiv bakterija koje uzrokuju infekcije. Općenito, ako se infekcija ne popravi unutar 7-10 dana, vjerojatno bi se trebao vidjeti liječnik. Ponekad kvasac infekcije koje ne reagiraju na prekomjerno liječenje ne mogu biti kvasac infekcije na sve, ali malo teže stanje pod nazivom vaginitis. Vaginitis ima većinu iste simptome kao kvasac infekcije, ali često uključuje loš miris i peckanje.

Neki zdravstveni stručnjaci vjeruju da prehrana može igrati ulogu u ponavljajućim infekcijama kvasca. Žene koje jedu hranu bogatu šećerom i ugljikohidratima izgledaju sklonije infekcijama kvasca od onih koji jedu dijete bogato bjelančevinama i vlaknima. Osim toga, neki medicinski stručnjaci vjeruju da jesti jogurt na dnevnoj bazi može pomoći zadržati vaginalne bakterije od umnožavanja.