Što su antibiotski nuspojave?

Antibiotici su vrsta lijekova koji su revolucionirali medicinu i spašavali bezbroj života. Ipak, oni koji uzimaju antibiotike često imaju antibiotske nuspojave – nenamjerne i nuspojave zbog uzimanja lijeka. Većina tih reakcija može se svrstati u jednu od tri tipa: reakcije interakcije s tijelom, flora reakcije i interakcije lijek-lijek.

Reakcije interakcija s tijelom rezultat su antibiotika koji reagiraju negativno s ljudskim tijelom i njegovim sustavima. Postoje dvije glavne vrste tih reakcija. Alergijske reakcije su kada lijek negativno reagira s korisnikovim imunološkim sustavom i može dovesti do zagušenja, vrtoglavice, poteškoća s disanjem, suhih očiju, svrbeža, mučnine, fotodermitisa, brzog impulsa, osipa i otekline.

Toksične nuspojave su kad se velike količine otrova nakupljaju u tijelu kao posljedica metabolizma lijeka ili odgovora tijela na lijek i mogu dovesti do oštećenja živaca, zatajenja organa i smrti. Toksične nuspojave mogu biti izravno povezane s alergijskom reakcijom, jer histamines koje tijelo stvara kako bi se riješili droga također mogu uzrokovati toksičnu reakciju. Ove vrste antibiotskih nuspojava su neke od najsmrtonosnijih, i trebale bi se odmah prijaviti liječniku ako se pojave.

Flora reakcije su kada antibiotici reagiraju s bakterijama i ostalim živim organizmima (flori) koji normalno postoje u ljudskom tijelu. Ponekad, antibiotici ubijaju “dobru floru” u tijelu, uzrokujući različitim biološkim sustavima da ne rade ispravno. U drugim vremenima, ne samo da je dobra flora ubijena, ali loša flora može rasti unchallenged u tijelu kao rezultat. Uobičajene antibiotske nuspojave ovog tipa uključuju proljev, mučninu i infekcije kvasca. Negativne flore reakcije često se ublažuju uzimanjem probiotika u ispravnim intervalima tijekom liječenja antibioticima.

Interakcije lijekova i lijekova su kada antibiotici reagiraju s drugim lijekovima koji su u korisničkom sustavu i uzrokuju negativne nuspojave. Alkohol je jedan od najčešćih i najopasnijih ovih interakcija i može uzrokovati mučninu, kratkoću daha i povraćanje. Antibiotici također mogu komunicirati s pilulama za kontrolu rađanja i negirati njihovu učinkovitost, što može dovesti do neplaniranih trudnoća u onima koji nisu svjesni. Određeni vitamini i minerali mogu, u velikim količinama, negirati učinkovitost antibiotika. Konačno, neke kisele tekućine mogu učiniti antibiotike više ili manje učinkovite, ovisno o uzimanju antibiotika. Pacijenti koji su bili propisani antibiotici trebali bi svojim liječnicima i ljekarnicima obavijestiti sve lijekove koje trenutno uzimaju prije nego počnu koristiti antibiotike.

Mogućnost antibiotskih nuspojava može biti zastrašujuće, ali važno je zapamtiti da je njihova pravilna upotreba spasila bezbroj života. Oni koji koriste antibiotike trebaju odmah izvijestiti o mogućim negativnim reakcijama na svog liječnika. U nekim slučajevima, pacijenti će nastaviti s korištenjem određenog antibiotika ako su nuspojave blage, au drugima će liječnik prebaciti pacijenta na drugi lijek.