Koji su najbolji savjeti za kontrolu kortizola?

Kortizol je hormon koji tijelo proizvodi prirodno kad god osoba doživljava stresnu situaciju. Dok je kortizol koristan u tome da tijelo daje poticaj energiji, konstantna i produljena izloženost povišenim razinama kortizola može dovesti do neželjenih rezultata. Povećanje težine, komplikacije srca i dulje vrijeme oporavka su neke od tih nuspojava. Kao način kontrole kortizola, osoba mora vježbati, održavati pravilnu prehranu, odmoriti se i spavati dobro, te upravljati vanjskim stresorima.

Redovita vježba je jedan od najučinkovitijih načina kontrole kortizola. Poznato je da vježba oslobađa stres, glavni uzrok proizvodnje kortizola. Također gori masnoću, jedan od nuspojava visoke razine kortizola.

Osim toga, vježbanje proizvodi testosteron i endorfine. Testosteron sprječava kortizol da razbije mišićno tkivo za energiju. Endorfini, “dobro se osjećaju” hormoni, blokiraju proizvodnju kortizola jer trude tijelo da misli da je u zdravom stanju.

Previše tjelovježbe s druge strane, može imati suprotan učinak u kontroli kortizola. Pretreniranost naglašava mišiće koji zauzvrat proizvode više kortizola. Povećana proizvodnja može dovesti do katabolizma, stanja u kojem se mišićna tkiva razgrađuju kako bi se konzumirala kao gorivo. Kao rezultat toga, mišići će trebati duže da se oporavi i može čak i smanjiti masu.

Proizvodnja kortizola je najniža tijekom spavanja. Odgovarajući san smanjuje razinu stresa i omogućuje mišićima da se popravljaju. Spavanje također proizvodi hormon rasta, prirodni korisol suppressant.

Upravljanje stresom je ključno kada je u pitanju kontrola kortizola. Vježbe za opuštanje, meditacija, pa čak i povremeni izlet u toplicu mogu drastično ublažiti stres. Za one koji nemaju vremena, uzimanje pet minuta od posla može pomoći u jasnoći uma.

Kava je jedan od najvećih počinitelja visokog kortizola. Kofein u kavi može pojačati tjeskobu i razinu stresa. Pitanje da netko sudjeluje s njegovom ili njezinom kofeinskom navikom, jednostavno može dodati još stresa. Unos kofeina može se ograničiti umjesto toga, uz kavu i bez kofeina koji se koristi kao zamjena za redovnu kavu.

Dijeta igra ključnu ulogu u kontroli kortizola. Kortizolna dijeta općenito je bogata vitaminom C, vitaminom E i antioksidansima. Također je poznato da češnjak smanjuje kortizol. Posluživanje više obroka s manjim količinama obično pomaže stabilizirati razinu kortizola.

S druge strane spektra niske razine kortizola mogu ostaviti osobu koja se umorna i može dovesti do niskog krvnog tlaka. Nedostatak kortizola često je nedijagnosticiran dok se ne pojave štetne komplikacije. Testovi se mogu provesti za provjeru nedostatka kortizola. Hormonske dodatke mogu se koristiti za pomoć osobi koja se vrati na normalnu razinu kortizola.