Koji su najbolji načini za povećanje dušikovog oksida?

Dušikov oksid igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, uključujući memoriju, krvni tlak, erektilnu funkciju i kvalitetu sna. Pušenje, visoki kolesterol, starenje i neaktivnost mogu dovesti do niskih razina dušikovog oksida, iako postoji mnogo načina za povećanje dušikovog oksida u tijelu. To uključuje vježbanje, prehranu, multivitamine i druge dodatke.

Vježba je najčešći način povećanja razina dušičnog oksida u tijelu. Svaka vrsta tjelovježbe zahtijeva da se više mišića šalje mišiće, a taj kisik dobiva krv. Tijekom vježbe, srce pumpa teže, koja opskrbljuje više krvi – i kisika – na mišiće. Dušični oksid se zatim oslobađa kroz obloge u arterijama.

Nakon što se oslobodi dušični oksid, krvne žile će se opustiti i proširiti. To omogućuje više krvi da prođe kroz sustav i, zauzvrat, oslobađa više dušikovog oksida. Povećanje razine dušikovog oksida kroz vježbu može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i pomoći pri srčanim problemima.

Dijeta je još jedan važan i lako upravljiv način za povećanje dušikovog oksida. Dodavanje hrane koja sadrži L-arginin može podići razine dušikovog oksida u tijelu. Hrana bogata L-argininom uključuje proizvode od soje, ribu, orašaste plodove, slanutak, sladoled i mliječne proizvode. Hrana bogata vitaminima C i E također treba konzumirati. Primjeri ovih su brokula, paprike i jagode.

Kada vitamini C i E nisu redoviti dijelovi prehrane, multivitamin se može poduzeti za povećanje razine vitamina u sustavu. To će također povećati razinu dušikovog oksida osobe. Uzimanje vitamina C i E dodataka također može pomoći u podizanju potrebnih vitamina kako bi se poboljšao dušikov oksid, iako treba paziti da ne prijeđe dnevnu preporučenu dozu bez prethodnog razgovora s liječnikom.

Drugi način povećanja dušikovog oksida je uzimanje biljnih dodataka. Dodaci koji su za to pomogli uključuju ginseng, kakao, arginin i krizin. Budite svjesni, međutim, da neki stručnjaci oprezno upotrebljavaju biljne dodatke na taj način, jer postoji malo znanstvenih dokaza da takvi dodatci zapravo povećavaju razinu.

Kakao, izvor čokolade, poznat je kako snižava visoki krvni tlak i može smanjiti rizik od raka. Arginin, aminokiselina, ima sposobnost pomoći s impotencijom. Chrysin potiče oslobađanje testosterona, što može dovesti do većih mišića. Ginseng je poznat po pružanju energije i povećanju seksualne aktivnosti. Većina tih dodataka dovodi do aktivnijeg načina života, što može povećati dušikov oksid.

Najbolji primjer osobe koja uzima dodatke ili poticaje za dušični oksid je bodybuilder. Bodybuilderi se bave ekstremnim treninzima koji zapravo mogu uzrokovati smanjenje razine dušikovog oksida. Bodybuilder tada može uzeti dodatke L-arginina za zamjenu izgubljene dušične kiseline i pomoći u brzom oporavku.