Koje su prednosti akupunkture za multiplu sklerozu?

Akupunkturni tretmani dani su osobama s autoimunim bolestima poznatim kao multipla skleroza u pokušaju ublažavanja boli i problema povezanih s simptomima. Malo je medicinskih istraživanja koja podupiru tvrdnje o bilo kakvim specifičnim prednostima koje se dobivaju od akupunkture za multiplu sklerozu. Pojedini akupunkturisti daju prednosti za pacijente, ali objavljen je ograničen broj medicinskih studija koji pokazuju da akupunktura pruža bilo kakve kratkoročne koristi.

Simptomi multiple skleroze koji se mogu smanjiti pomoću akupunkture uključuju trnce i ukočenost udova i lica, te krutost i umor udova. Uz fizičke simptome, akupunktura za multiplu sklerozu može se koristiti za pomoć osjećajima depresije i anksioznosti koje često doživljavaju osobe s tom bolesti. Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da je između 20 i 25 posto onih s multiplom sklerozom pokušalo akupunkturu u pokušaju ublažavanja intenziteta povezanih simptoma. Od tog postotka, između 10 i 15 posto planirano je nastaviti koristiti akupunktu za simptome multiple skleroze.

Prema teoriji akupunkture, 14 kanala energije prolaze kroz tijelo koje mogu postati blokirane ili neispravne, zahtijevajući stimulaciju pomoću dugih, tankih igala umetnutih u tlačne točke duž 14 meridijana. Smatra se da medicinski uvjeti kao što je multipla skleroza uzrokuju probleme na kanalima energije koji se mogu pomagati akupunkturnim tretmanima. Pacijenti s multiple sklerozom iskazali su koristi od simptoma, uključujući vrtoglavicu i spastičnost ruku i nogu.

Akupunktura za multiplu sklerozu može imati pozitivan učinak na aktivnost bijelih krvnih zrnaca i uspostavljanje ispravnog prolaska bijelih stanica u krvi. Neka medicinska istraživanja teoriziraju da je jedan od uzroka multipla skleroze napad bijelih krvnih zrnaca na drugim bijelim krvnim stanicama i oštećenje središnjeg živčanog sustava. Tretmani za multiplu sklerozu zahtijevaju dugoročne terapije koje treba početi što je brže moguće nakon dijagnoze kako bi se povećala njihova učinkovitost.

Multipla skleroza bila je najčešće dijagnosticirana neurološka stanja kod mladih ljudi u SAD-u 2011. godine. Stanje ne smanjuje očekivano trajanje života bilo koje osobe s dijagnozom, ali može smanjiti mobilnost osobe s multiplom sklerozom. Simptomi se mogu osjećati kratko vrijeme nakon čega slijedi duga razdoblja bez boli ili drugih simptoma. U drugim slučajevima, osobe s multiplom sklerozom mogu osjetiti učinke simptoma na duže vrijeme.