Što su normalne razine hcg u ranoj trudnoći?

Većina kućnih testova trudnoće prikazuje količinu humanog korionskog gonadotropina, ili hCG, u urinu, jer je to glavni pokazatelj trudnoće. Dok je minimalna količina hCG-a potrebna za bilo koju trudnoću oko 5 mIU / ml, razina hCG u ranoj trudnoći se jako razlikuje. Trudnoća koja se otkriva vrlo rano, oko četiri tjedna nakon posljednje menstruacije, trebala bi imati između 5 i 426 mIU / ml. U većini trudnoća ovaj broj bi trebao biti dvostruko svake 48 do 72 sata da bi ukazivao na održivost.

Većina kućnih testova trudnoće može otkriti razinu od oko 20 mIU / ml, što znači da je možda prerano testirati pozitivan dan prvog propuštenog razdoblja, budući da razine još uvijek mogu biti ispod 20 u toj točki. Iz tog razloga, mnoge žene ne testiraju pozitivno prije šest tjedana trudnoće, pri čemu njihova razina hCG mora biti između 1.080 i 56.500. Oko ove točke treba biti vidljivo otkucaje srca na ultrazvuku, jer to obično zahtijeva najmanje 2000 mIU / ml da bude točno. Treba znati da su razina hCG-a u ranoj trudnoći često manja u mokraći nego krv, pa bi krvni testovi vjerojatno bili precizniji, a time i dobri za otkrivanje trudnoće manje od četiri tjedna nakon posljednje menstruacije.

Jasno je da postoji širok raspon prihvatljivih razina hCG u ranoj trudnoći, što je razlog zašto je stvarni pokazatelj održivosti uobičajeno jesu li razine dvostruke koliko bi trebale. Bez obzira na polazni broj, treba dvostruko svake dvije do tri dana, iako neke trudnoće povećavaju razinu nešto slabijoj ili bržoj stopi bez posebnog razloga. Da biste doznali jesu li razine u stalnom porastu, žena obično mora otići do liječnika da ispita svoju krv, a zatim se vratiti dva do tri dana kasnije da bi je ponovno testirala.

Smanjenje razine hCG u ranoj trudnoći obično označava pobačaj. S druge strane, razina koja se povećava iznimno brzom brzinom mogla bi ukazivati ​​na molarnu trudnoću, tj. Kada se placenta formira bez fetusa ili se fetus neispravno formira i ne preživi dugo unutar maternice. Žene koje imaju nisku razinu hCG u ranoj trudnoći, a koje se polako povećavaju, mogu se pojaviti u ektopičnoj trudnoći, tj. Kada fetus implantira izvan maternice i ne može pravilno rasti. Ova vrsta trudnoće obično završava sama, ili mora biti medicinski završena kako bi se spriječilo štetu majci, kao što je unutarnje krvarenje. Jasno, držanje koraka s hCG razinama, osobito prije šest tjedana, može puno reći o tome kako će vjerojatno napredovati trudnoća.