Što su blister žbuke?

Blister žbuke su aplikacije za dvojnu upotrebu namijenjene za blistere. Mogu se koristiti za zaštitu površina blistera, poznatih kao vruće točke ili zone trenja. Blister žbuka također se može koristiti za liječenje blistera koji su se već pojavili.

Također poznate kao hidrokoloidne žbuke, blister žbuke sadrže supstancu nazvanu hidrokoloid. Kemijska svojstva ove tvari daju žbuku gumen izgled koji osigurava jastuk. Blister akumulira tekućinu koja stvara mjehurić. Dodatna korist blister-žbuke je da apsorbira vlagu koja stvara mjehurić i dovodi do sve boli koja se doživljava.

Zaštita područja koja su sklonija razvoju blistera je jedan od načina na koji su žbuke korisne. Za većinu ljudi, posebno onih koji su atletski, noge su prepune trenja područja. Prsti, peta i kuglice stopala su uobičajena mjesta koja bi imala koristi od zaštite žbuka. U nekim slučajevima, ljudi koji imaju tendenciju da razvijaju blisters na rukama naći da gips može pomoći spriječiti pojavljivanja.

Liječenje mjehura može biti teško. Oni su bolni i previše aktivnosti ili trenja i pritisak mogu ih uzrokovati rupture. Rupturirani mjehurići mogu dovesti do infekcije ako se ne liječi, jer bakterije, prljavština i druge čestice ulaze u ranu. Blister žbuke pružaju barijeru za čišćenje područja, a istovremeno smanjuje bol i pritisak. Uz primjenu žbuke, aktivnosti se mogu nastaviti.

Općenito, blister žbuke prikladne su za upotrebu bilo gdje na tijelu. Većina marki su vodootporni i dostupni su u nekoliko veličina. Ljepilo omogućuje da blister-žbuka čvrsto stavi na kožu dok prekriva blister. Treba nastaviti pokrivanje blistera što je dulje moguće za promicanje bržeg iscjeljivanja. Žbuka je dizajnirana da zadrži vlagu tako da mjehurići mogu izliječiti.

Bolnice su već godinama koristile blister žbuke. Oni su bili instrumentalni u pomaganju žrtava spaljivanja. Žbuka postaje poput drugog sloja kože, pridružuje se sloju na kojemu je pričvršćen. Kada se nanosi, stvara idealne uvjete iscjeljivanja za blister.

Blister žbuke treba nanositi na čistim, suhim površinama za najbolje prianjanje. Mogu se zagrijati između ruku prije uklanjanja papira za pričvršćivanje kako bi ih lakše radili. Žbuka ne smije biti uklonjena prerano jer to može suziti novi rast kože. Kada se blistera ozdravi, žbuka će lako izići, bez boli ili oštećenja kože.