Što su uobičajeni uzroci zelene sluzi?

Zelena sluz obično ukazuje na prisutnost infekcije, bilo virusnih ili bakterijskih. To je znak da se imunološki sustav tijela bori protiv bakterije ili virusa, što često rezultira infekcijom gornjih dišnih puteva (URTI). Uobičajena hladnoća je jedan od najčešćih URTI-ova koji dovodi do zelene sluzi. Neki pacijenti razvijaju sinusitis nakon hladnoće, što može rezultirati nastavkom zelenkaste sluzi u sinusima kao rezultat upaljenih membrana. Drugi URTI, uključujući tonzilitis i rinitis, također može rezultirati sluzom ove boje u grlu i sinusima.

Jedan od najčešćih uzroka zelene sluzi je prehlada koja potječe od virusa. Simptomi obično uključuju curenje nosa, često kihanje i upaljeno grlo. Zelena sluz često dolazi iz nosa i grla, jer je kašalj koji stvara iscjedak uobičajen. Antibiotici se ne bore protiv virusa, tako da tipičan tretman za prehladu je puno tekućina, kao što su voda i juha, uz puno odmora. Simptomi se mogu liječiti slanim sprejevima za ublažavanje zagušenja i grickanje soli s vodom da ublaži upalu grla.

Ponekad se čini da je hladnoća riješena, a nakon toga slijedi sinusitis, koji se javlja kada se nazalne membrane nadraže infekcija. Osim zelene sluzi, simptomi uključuju kašalj, umor i česte glavobolje. Mnogi bolesnici teško diše zbog nazalne gužve i također ne mogu mirisati ili kušati hranu vrlo dobro, što često dovodi do gubitka apetita. Pritisak na licu, zubima i ušima je još jedan simptom sinusitisa. Home lijekovi za ovo stanje uključuju hidrataciju, ostatak i acetaminofen za ublažavanje pritiska na lice, doktori često propisuju amoksicilin da ubiju bilo koju bakteriju u sinusnoj membrani.

Ostale infekcije gornjih dišnih puteva koje dovode do zelene pražnjenja uključuju infekciju u ždrijelu, grkljan, sinus ili sve to. Na primjer, tonzilitis je infekcija tonzila, uzrokujući da tkivo postane crveno i isprepleteno s guskom koja je bijela, žuta ili zelena. Rhinitis, s druge strane, opisuje zagušljiv nos koji je uzrokovan bilo alergenima ili virusom. Često se karakterizira zagušenja, zelena sluz u nosu i natečene kapke. Izbjegavanje alergena obično je najbolji način liječenja rinitisa uzrokovanog alergijama, dok su nosni sprejevi i dekongestivi najbolji za slučajeve uzrokovane virusima.