Što su probiotici?

Dijelimo složeni odnos s bakterijama. Postoji na našoj koži, u našem crijevnom traktu, urinarnog trakta, između ostalog. Previše bakterija može nas jako razboljeti, ali premalo nas također može učiniti ugroženijima za bolest. Probiotici, koji su bakterije koje se prirodno pojavljuju ili dodaju u hranu, zapravo mogu biti od koristi kada se konzumiraju.

Iako će većina prirodnih prehrambenih dućana zahtijevati niz blagotvornih učinaka jedenja probiotika, samo su neki od tih učinaka dokazani klinički. Većina blagotvornih učinaka tih bakterija odnosi se na one koji uzimaju antibiotike. Antibiotici su fantastični za ubijanje klice koje nas čine bolesnim. Ali oni ne diskriminiraju “loše” klice, i “dobre klice” poput onih koji se nalaze u probiotici.

Kao rezultat toga, osjetljiva ravnoteža “dobrih” bakterija u našim tijelima može biti poremećena. Upotreba antibiotika je indicirana u uzrokuje infekcije kvasca, jock svrbež, iritabilni crijevni sindrom (IBS) i infekcije mokraćnog sustava. Jedna od teorija iza probiotika je ta da ih uzimanje tijekom antibiotskog liječenja može održati zdravu ravnotežu u tim područjima našeg tijela zamjenom “dobrih” bakterija.

Najčešće ljudi misle na jogurt kao probiotičku hranu. Pokazalo se da jogurt drži crijevna trakta, a vaginalno područje pogađa gubitak zdrave bakterije. Jogurt je probiotik kada sadrži laktobacil ili druge bakterije. Uobičajeno je da jogurt ima oznaku “sadrži žive kulture”. Mnogi liječnici sada preporučuju konzumiranje hrane poput jogurta za vrijeme trajanja antibiotika kako bi se spriječila infekcija kvasca ili dugotrajni IBS. Budući da je bakterija također naznačena u infekcijama kvasca koje se javljaju u prepone, kao i jock svrbež, muškarci se također potiču na jesti jogurta s probioticima.

Još jedan omiljeni probiotik je kefir, piće načinjeno kulturama koje je obično začinjeno voćem. Međutim, ono što općenito nije probiotik je zamrznuti jogurt. Dakle, dobar kao ovaj svibanj okus, kolač zamrznutog vanilije jogurt neće spriječiti ili pomoći u liječenju kvasac infekcije. Te korisne bakterije mogu se lako dobiti u pravilnom jogurtu, kefiru, vikendicama, konzerviranom povrću i mješavinama za piće u prahu. Obavezno pogledajte oznaku za prisutnost probiotika.

Kada uzmemo ove namirnice, zapravo dodajemo bakterije natrag u naš sustav. Međutim, sve bakterije se ne smatraju sigurnima za probavljanje. Naši crijeva sadrže bakterije koje mogu biti vrlo štetne, kao što su E. Coli, Strep i Staph. Dobra higijenska praksa pri korištenju zahod je neophodna kako bi se spriječile životno ugrožene infekcije. Skupina B Strep, koja može biti prisutna na stanicama kože, u anusu i vagini, može utjecati na novorođenče izložene bakterijama kada putuju kroz rodni kanal. Normalne bakterije na koži također mogu napraviti još jednu ranjiviju na infekcije od rezova ili opekotina.

Većina komercijalnih pripravaka uključuje samo zdrave probiotike koji nas neće škoditi. Ali tvrdnje o dodatnim prednostima bakterija nisu klinički ispitane. Zajednička neprovencija tvrdi da spojevi usporavaju starenje, antioksidansi ili anti-kancerogene, liječe glavobolje, vraćaju energiju i mogu regulirati raspoloženje za bipolarne ili depresivne.

Potrebno je poduzeti daljnje kliničke studije kako bi se dokazala istinitost ovih drugih zahtjeva. Za sada, međutim, istraživanja pokazuju da bi uzimanje tih spojeva tijekom i nakon uzimanja antibiotika moglo biti korisno. Ako je osoba sklona čestim infekcijama kvasca ili šuga, probiotici također mogu smanjiti učestalost ovih stanja. Oni koji pate od IBS-a mogu naći i spojeve u jogurtu koji su osobito korisni.