Što su iv antibiotici?

Intravenski (IV) antibiotici su lijekovi koji se isporučuju izravno u krvotok pomoću igle i cijevi povezanih s vrećicom ili spremnikom. Najčešće, lijek se polako isporučuje kroz proces kapanja, koji pomaže u izbjegavanju uvođenja zraka u krv. IV antibiotici se općenito koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Dostavljanjem lijekova direktno u krvotok, oni se prenose na mjesto infekcije brže i učinkovitije kako bi se promicalo bržo vrijeme liječenja.

IV antibiotici obično su rezervirani za teške infekcije koje zahtijevaju brži tretman. Manji bakterijski rast liječi se oralnim antibioticima, koji imaju manje nuspojava i šanse za komplikacije. Također se mogu dati u mnogo većim dozama, ovisno o težini i vrsti infekcije koja se liječi. Ponekad se intravenski antibiotici mogu koristiti u manje teškoj infekciji ako oralni lijekovi ne mogu doći do odgovarajućeg mjesta. Na primjer, trudnice dobivaju IV lijek za strep bakterije grupe B jer usmene verzije ne učinkovito ubijaju bakterije u vagini kako bi pružile zaštitu za bebu.

Kao i kod svih varijacija, IV antibiotici se koriste samo za ubijanje bakterijskih rasta. Nisu učinkoviti u borbi protiv virusa ili drugih bolesti. Nuspojave mogu uključivati ​​mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i druge probavne smetnje. To može biti blaga ili ozbiljna, ovisno o dozama koje se koriste i individualnim tolerancijama pacijenta.

Korištenje IV antibiotika općenito je ograničeno i koristi se samo kada je apsolutno neophodno. Oni nose blage rizike, poput razvoja bakterija otpornih na lijekove. Ponekad može doći do iritacije ili boli na mjestu ubrizgavanja.

Prekomjerno povećanje kvasca i rezultirajuća iritacija su česti kod primjene IV antibiotika. To zahtijeva drugu vrstu lijeka za liječenje. Česta uporaba antibiotika može uzrokovati rekurentne infekcije kvasca i može ometati učinkovitost nekih drugih lijekova, poput tableta za kontrolu rađanja.

Pacijenti koji imaju IV antibiotike trebaju dobiti objašnjenje o bolesti koja se liječi, kao i nuspojave i rizike povezane s intravenoznim lijekovima. Kada su uzroci neživotnih bolesti, prednosti korištenja IV metoda liječenja naspram oralnih lijekova trebaju se izvagati i detaljno objasniti pacijentu. Ako su oralne metode opcija, trebalo bi mu dati odgovarajuće informacije kako bi donijela informiranu odluku.