Što su dianabol steroidi?

Dianabol steroidi, također poznati kao D-Bol ili kemijski naziv methandrostenolone, su tvari koje su razvijene od testosterona za izgradnju mišićne mase Dr. John Ziegler i Ciba Pharmaceutical Co. 1956. Najčešće su ti anabolički steroidi uzeti oralno kao Pilula, ali lijek je također dostupan u injektabilnom obliku. U Sjedinjenim Državama dianabol steroidi su zabranjeni od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA), a njegova prodaja je ilegalna u SAD-u i mnogim drugim zemljama. Unatoč tome, tvar ostaje popularna među bodybuilderima koji žele brze i jednostavne rezultate, bilo sami ili kao koktel s drugim ilegalnim steroidima.

Razvoj steroida započeo je pokusima testosterona početkom 20. stoljeća. Po Drugom svjetskom ratu, nacisti su pokušavali koristiti steroide kako bi razvili super vojnika. Dianabol steroidi su rasli od ranijih istraživanja testosterona.

Dr. Ziegler je razvio ove steroide s namjerom davanja američkim sportašima na rub. To je bio odgovor na sumnju na uporabu testosterona od strane Rusi u bodybuilding i weightlifting natjecanjima tijekom 1950-ih. Međutim, do 1967. uporaba steroida je zabranjena sa Olimpijade, a do 1980-ih steroidna uporaba bila je zabranjena na gotovo svim sportskim natjecanjima. Konačno, 1990. godine, dianabol steroidi su napravljeni ilegalnim u SAD-u.

Anabolički steroidi poput dianabol steroida rabidno grade mišićno tkivo. Uzimanjem lijeka prije treninga, bodybuilderi su bili u stanju proizvesti dramatične rezultate. Uočeno je veća čvrstoća i brz razvoj mišićne mase. Vrlo često, međutim, korisnici steroida će zadržati vodu, a bilo koji povećanje težine može imati toliko veze s viškom tekućine jer povećava mišićno tkivo.

Američka FDA zabranila je steroide zbog popisa nuspojava. Povećana brzina otkucaja srca i krvni tlak su česti, uz povećanje temperamenta. Često se opaža zadržavanje vode i teška akna, oba stanja kontraproduktivna za konkurentne bodybuildere. Lijek je snažan androgen, što znači da može potaknuti ili pojačati sekundarne muške karakteristike kao što su muška ćelavost, povećana kosa lica, agresivno ponašanje i temperamentne baklje. Opasnije popratne pojave kao što su oštećenje jetre predstavljaju ozbiljnu zabrinutost, a lijek je također povezan s povećanim rizikom od raka.

Unatoč ovim zdravstvenim rizicima i pravnim preprekama, neki bodybuilderi i sportaši i dalje koriste dianabol steroide. Dianabol je trgovačko ime za lijek koji koristi Ciba, i iako tvrtka više ne proizvodi lijek, ime ostaje u uobičajenoj upotrebi. Budući da je Ciba prestala proizvodnja, podzemni laboratoriji postali su primarni izvor. Poput drugih anaboličkih steroida, dianabol je opasna kontrolirana tvar i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije. Nema preporučene uporabe za tu tvar i treba izbjegavati.