Koji su uobičajeni uzroci mračnog gnoja?

Tamnu gnoj može uzrokovati nekoliko specifičnih vrsta relativno neuobičajenih medicinskih stanja. Ovi uvjeti mogu proizvesti gnoj s tamnosmeđom, zelenom ili ljubičastom bojom. U drugim slučajevima, gnoj i krv mogu se naći na istom području, a mješavina tih dviju tvari može imati tamno crvenu pojavu kao rezultat prisutnosti crvenih krvnih stanica u smjesi.

Pus nastaje kada se tijelo aktivno bori protiv infekcije. Bijele krvne stanice usmjeravaju na invazijske stanice, a stanice obje vrste umiru u velikom broju. Ove stanice i drugi povezani biološki nusproizvodi tjelesne borbe s invazivnim patogenima čine gnoj. Pojedinačne stanice gljiva obično su bjelkaste ili žute boje.

Jedan od vrlo uobičajenih uzroka tamne boje je mješavina običnih krvnih stanica s gnojem. To se može dogoditi kada gnoj oblikuje apsces ili kuhati ispod površine kože. Malo krvne žile mogu se slomiti zbog pritiska uzrokovane širenjem kuhanja ili se mogu probiti zbog pokušaja ispuštanja ili probijanja kuhanja.

U slučajevima gdje je mračna gnojica rezultat ove vrste mješavine krvi i gnoja, postoji nekoliko dodatnih medicinskih rizika. Svaki kuhati ili apsces koji je praska trebao bi biti tretiran kao otvorena rana. Ovaj tretman obično uključuje mjere predostrožnosti za sprečavanje dodatnih patogena da inficiraju tijelo na mjestu rane. Potrebno je svakako potražiti medicinske savjete za veće kuhanje ili za one koji se nalaze na licu ili u skupinama, a najbolje je izbjegavati na strani opreza prilikom odlučivanja hoće li potražiti medicinsku procjenu.

Drugi uvjeti mogu proizvesti tamnu gnojnicu koja je zelena ili plava boja. Određene bakterije proizvode kemikalije koje uzrokuju gnoj za uzimanje zelenkaste nijanse. U drugim slučajevima, odgovor tijela na određene vrste infekcije može uključivati ​​specifične proteine ​​koji također mogu pretvoriti gnoj u sjenu zelenog. Kao opće pravilo, bilo koji veliki kuhati ili drugi akumulacija tamnih boja gnoj treba procijeniti od strane medicinskih stručnjaka, jer neke infekcije mogu biti vrlo ozbiljne i zahtijevaju liječenje, a ne kućnu njegu.

Neki pacijenti mogu pogrešno identificirati druge tvari kao gnoj. Tkivo koje se počelo slomiti kao rezultat bolesti može imati neugodan miris i crni izgled i biti nazvan “crnim gnojem”. Ovo nije pravi oblik tamnog gnoja, ali ukazuje na vrlo ozbiljan medicinski problem koji zahtjeva hitnu pozornost. Ostala tjelesna ispuštanja mogu imati istu dosljednost kao i gnoj, ali vrlo različiti temeljni uzroci.