Koji su uobičajeni uzroci košnica tijekom trudnoće?

Činjenica da se neke žene moraju nositi s košnicama tijekom trudnoće, zajedno s raznim drugim simptomima koji se javljaju, je nesretni, ali dobra vijest je da se to stanje smatra rijetkom. Jedan od glavnih uzroka je oslobađanje različitih hormona, što može rezultirati tjelesnim otpuštanjem histaminika koji osuše kožu. Drugi uzrok su pruritični urtikarialni papules i plakovi trudnoće, ili PUPP, što može dovesti do košnica cijelog tijela. Konačno, činjenica da trudnoća nastoji istegnuti kožu, iscrpljujući vlagu u njemu, znači da neke žene mogu dobiti košnice na trbuhu.

Tijekom trudnoće dolazi do iznenadne neravnoteže progesterona i estrogena u tijelu, što može uzrokovati oslobađanje određenih protutijela. To je najčešće u prvim majkama budući da tijelo pretpostavlja da je embrij strano tijelo koje nikad prije nije vidjelo, potaknuvši time da oslobađa antitijela za borbu protiv onoga što pretpostavlja da je infekcija. Kada se te antitijela vežu na kožu, tijelo povećava proizvodnju histamina, uzrokujući košnice cijelim tijelom. Srećom, ovi košnice obično se liječe antihistaminicima koji su potvrđeni kao sigurni za trudnice.

Jedan od uzroka košnica tijekom trudnoće je gore spomenuti pruritasti urtikarialni papule i plakete, često nazvane PUPP. Najčešće se javlja u trećem tromjesečju, što dovodi do svrbežnih košnica cijelog tijela. Iako se ovo stanje obično smatra bezopasnim i majci i nerođenoj bebi, to je obično vrlo neugodno i često ne reagira samo na antihistaminike. Zato su mnoge žene propisane oralnim steroidima kada je to potrebno za kontrolu svrbeža, iako je to obično posljednje sredstvo jer takvi lijekovi obično nisu idealni tijekom trudnoće. Ako tijelo još uvijek ne reagira na ovaj tretman, žena može biti inducirana nekoliko tjedana ranije, pogotovo ako postoji strah od infekcije uslijed krvarenja.

U nekim slučajevima, uzrok košnica tijekom trudnoće je samo zbog suhe kože, jer obično gubi vlagu kao što je ispružio. To je često uzrok kada se košnice pojavljuju samo na trbuhu, pogotovo ako je narasla posebno brzo. U takvim slučajevima mogu se pojaviti i strijni znakovi jer se oni pojavljuju kad se koža brzo rasteže i ne može sama popraviti zbog nedostatka vlage. Žene mogu biti u mogućnosti spriječiti košnice tijekom trudnoće zbog suhe kože tako da zadrži površinu hidratiziranom losionom. Često se savjetuje i da trudnice izbjegavaju upotrebu oštrih sapuna koji imaju tendenciju isušiti kožu, jer blagi sapun praćen kakao maslacem ili sličnim losionima može se zaključati u vlagu.