Koje su prednosti biomehanike za vježbanje?

Proučavanje biomehanike za vježbanje je analiza sila fizičkog napora na strukture tijela. Proučavanje učinaka tih sila ima dvije glavne prednosti. Prvo, omogućuje vježbaniku poboljšanje tehnike i izbjegavanje ozljeda. Također pomaže u poboljšanju performansi i povećanju fitnesa u snazi, kardiovaskularnoj kondiciji i fleksibilnosti. Koristeći biomehaniku za vježbanje, pojedinac može inteligentno inženjerirati vježbe kako bi maksimalno zaradio u najkraćem vremenu i na najsigurniji način.

Tijekom vježbanja, tijelo održava fizički stres kako bi se na neki način pojačao, bilo izgradnjom veličine mišića i snage ili povećanjem učinkovitosti kardiovaskularnog sustava. Ovaj se stres stvara podizanjem teških utega ili pomicanjem tijela na načine koji povećavaju brzinu otkucaja srca i brzinu disanja. Točno učinjeno, pokreti stvaraju silu na kosti i mišiće na način koji uzrokuje mikroskopsku štetu mišićnim vlaknima i naglašava kosti i tkivo. Iako to zvuči nepoželjno, potrebno je jačati mišiće i tkiva. Jednom kad se ove sitne ozljede liječe tijekom nekoliko dana, tijelo je jači nego prije vježbanja.

Proučavanje biomehanike za vježbanje omogućuje vježbanju da razumije način na koji tijelo reagira na različite vrste intenziteta vježbanja, kutova i položaja. Na primjer, postoji mnogo načina za jačanje quadriceps, glavni mišić trčanje duž prednje strane butina. Ipak, neke metode bave različitim okolnim mišićima različitim stupnjevima, dok druge metode zaobiđu ove pomoćne mišiće i izoliraju kvadriceps. Vježbe za čučanje zahvaćaju ne samo kvadricezu, već i zglobove, gluteus maximus i desetke drugih mišića u tijelu u različitim stupnjevima.

Uzimajući ovaj primjer dalje, mišićni mišić od kvadricepcije može se također ojačati upotrebom strojnog produžnog nosača, koji uključuje sjedenje s vagom na gležnjevima. Ravnanje nogu tijekom korištenja ovog stroja uzrokuje da mišići s quadricama rade s mnogo manje pomoći od mišića koji bi inače pomogli tijekom kretanja. To ima nekoliko učinaka.

Prvo, mišići kvadricepice izrađuju se izravnije i mogu stvoriti koncentriranu snagu. Ipak, ovaj pokret povećava i snage na koljenu koje mogu uzrokovati štetu tijekom vremena, posebno u sportašu koji je u prošlosti imao ozljede koljena. Proučavanje biomehanike za vježbanje učinit će taj učinak jasnije pa vježbač može odabrati odgovarajuće vježbe.

Izbjegavanje ozljede je još jedan razlog za proučavanje biomehanike za vježbanje. U prethodnom primjeru vježbač vježbao je vježbu čučanja za jačanje nogu, posebno kvadricepsi. Izvođenje vježbe ispravno će imati mnoge korisne učinke na snagu i veličinu mišića. Ako vježbač ima slab oblik i tehniku, biomehanička analiza može otkriti činjenicu i pomoći u određivanju vrste sila koje će loša tehnika utjecati na okolne zglobove i tkiva.

Kroz sport i vježbe biomehanički softver, pokreti se mogu analizirati i ispraviti kako bi vježba bila sigurnija. Ako se kretanje osjeća pravom na vježbanje, može biti teško razumjeti kako to ispraviti. Kroz biomehaničko promatranje i snimanje kretanja, vježbač može vidjeti njegovo kretanje kao da je izvanjski promatrač i ispraviti ga, sprečavajući ozljede.