Što su uobičajeni uzroci noćnog znojenja tijekom trudnoće?

Prema mnogim liječnicima, najčešći uzrok noćnog znojenja tijekom trudnoće snižava razine hormona koji se zovu estrogen. Dijeta, tjelovježba i određeni lijekovi također mogu biti čimbenici koji doprinose. U nekim slučajevima, određene bolesti koje nisu povezane s trudnoćom mogu biti temeljni uzroci problema. Noćno znojenje se smatra relativno čestim problemom u trudnoći i obično prestane nekoliko tjedana nakon isporuke.

Čini se da istraživanja pokazuju da većina žena pate hormonska neravnoteža dok su trudne, osobito u hormonu koji se zove estrogen. Te neravnoteže mogu utjecati na područje mozga pod nazivom hipotalamus, za koji se vjeruje da je odgovoran za kontrolu načina na koji tijelo reagira na temperaturu. Kada normalno funkcionira, hipotalamus općenito uzrokuje da se tijelo znoji kada se pretvori. Fluctuating razinama estrogena mogu pogrešno pokrenuti ovu reakciju.

Spicy hrana, zajedno s kofeiniranim napitcima i hranom koja ima visoku razinu šećera mogu potencijalno uzrokovati noćno znojenje tijekom trudnoće. Ove namirnice obično povećavaju metabolizam tijela, što može dovesti do znojenja. Mnoge trudnice imaju tendenciju da budu više sjedeći, a to – pogotovo kada je povezano s lošom prehranom – moglo bi dovesti do većeg broja spavanja, uključujući noćno znojenje.

U nekim slučajevima, određene bolesti mogu biti uzrok nošenja tijekom trudnoće. To može uključivati ​​bakterijske infekcije, rak ili dijabetes. Mnoge trudnice pate od gestacijskog dijabetesa, poremećaja koji obično nestaju nekoliko mjeseci nakon isporuke. To je obično uzrokovano brzom dobitkom težine, a općenito je češća kod starijih trudnica.

Određeni lijekovi također mogu dovesti do noćnog znojenja tijekom trudnoće. Vjeruje se da su lijekovi protiv mučnine i neki antidepresivi najčešći, jer oni nastoje uzrokovati povećanu tjelesnu temperaturu. Tu su i boli koji mogu imati potencijal da uzrokuju stanje.

Noćni znoja općenito su gori tijekom početka i kraja trudnoće, jer to je kada tijelo obično prolazi kroz najintenzivnije hormonalne neravnoteže. Kako bi smanjili najgore od ovih učinaka, neke žene pokušavaju provesti promjene u prehrani i načinu života, kao i neke prilično jednostavne kontrole okoliša. Čuvanje spavaćih soba što je moguće hladnije i nošenje laganih odjećom za spavanje moglo bi pomoći nekim ženama. Korištenje manjih pokrivača ili održavanje prozora također može smanjiti težinu znojenja u nekim slučajevima. Postoje neki prirodni biljni lijekovi koji su dostupni, ali trudnice se općenito savjetuje da provjeravaju sa svojim liječnicima prije uzimanja bilo koje vrste lijekova, biljnih ili na drugi način.