Što su stanice raka?

Rak opisuje bilo koju od skupina bolesti koje su karakterizirane nekontroliranim rastom stanica koje destruktuju tkiva i organa u tijelu i mogu dovesti do smrti. Stanice raka nastaju kada se normalne stanice oštećuju, a zatim se razmnožavaju. Nije neuobičajeno da se stanica nastavi abnormalno ili postane oštećena, ali u većini slučajeva stanica se samo uništava u procesu koji se zove apoptoza. Zloćudne stanice pojavljuju se na imunološkom sustavu tijela kako bi bile normalne stanice, pa ih obrana tijela neće napadati.

Većina stanica raka se umnožava i ostaje lokalizirana, barem u početku, tvoreći tumor, uz jednu izuzetnu iznimku od ovog pravila što je leukemija. Međutim, svi tumori nisu kancerozni. Benigni tumori su rastovi koji mogu dijeliti određene karakteristike s kanceroznim tumorima, ali su samo-ograničavajući i nerazorni. Uglavnom se ne vraćaju nakon uklanjanja.

Maligni ili kancerozni tumori nastaju kao posljedica mutacije ili druge štete na genetskom materijalu normalne stanice. Ta pojava se često događa u tijelu, ali je gotovo uvijek prestala jer se oštećena stanica ubija sama, zaustavljajući mutaciju širenja. Strateška stanična smrt ili apoptoza su neophodni za rast i opstanak svih živih bića. Ta činjenica postaje osobito vidljiva kada se apoptoza ne dogodi. Mutirana stanica preživljava da se duplicira, a zatim se te dvije stanice podijele, stvarajući više.

Mogu se pojaviti i druge mutacije, a replikacija se nastavlja bez nadzora dok se ne stvori tumor. Normalni proces diobe stanica nije poput rasta zloćudnih stanica, što je nepotrebno apoptoza. Ove stanice raka na neki način nisu prepoznate kao štetne po prirodnim obrambenim sustavima tijela i dopuštene su se množenjem. Ako se ne ukloni, ova grupa stanica može početi uništiti tkivo u kojem su nastali, kao i napadanje drugih dijelova tijela.

Liječenje raka uglavnom je usmjereno na uklanjanje i uništavanje samih malignih stanica. Mogu se kretati od operacije radi uklanjanja tumora, do lijekova koji pokušavaju ugušiti krvni tlak tumora, radioterapiji. Kirurgija je obično poželjna metoda uklanjanja lokaliziranih tumora, a potrebno je ukloniti i malu marginu zdravih tkiva, budući da čak i jedna mikroskopska stanica raka može ponovno regrutirati u tumor. Malo je poznato o razlozima zbog kojih se mutirane stanice postaju kancerozne, ali se provodi mnogo istraživanja s ciljem prevencije i učinkovitijeg liječenja svih vrsta raka.