Što su relaksanti mišića?

Mišićni relaksanti su lijekovi koji se koriste za opuštanje ili smanjenje tonova koštanog mišića, onih koji su odgovorni za dobrovoljno kretanje ljudskog tijela. Postoje različite vrste, s različitim aplikacijama. Neuromuskularno blokirajuće lijekove potpuno blokiraju prijenos živčanih signala u mišiće, što rezultira paralizom. Drugi, poput benzodiazepina i metokarbamola, manje opuštaju mišiće i koriste se za upravljanje napadajima, spazamima mišića ili bolovima povezanim s ozljedama mišića.

Neuromuskularno blokirajuće lijekove najčešće se koriste tijekom operacije kako bi se spriječile komplikacije koje nastaju zbog nenamjernog kretanja mišića. Ovi mišićni relaksanti mogu utjecati na glatke mišiće, kao što je dijafragma, kao i skeletni mišić, pa bi stoga bilo potrebno umjetno disanje. Lijekovi koji blokiraju neuromuskularno djelovanje ne blokiraju osjećaj boli pa se moraju koristiti zajedno s anestetikom.

Mišićni relaksanti koji se uzimaju za ublažavanje bola ili grčeva dostupni su samo putem recepta u Sjedinjenim Državama. Benzodiazini imaju druge učinke i koristi, poput sedacije i smanjene anksioznosti, a ponekad se koriste i zlostavljaju rekreativno kao i za medicinske probleme. Lijekovi na recept rade na središnjem živčanom sustavu, dok lijekovi koji blokiraju neuromuskularno djeluju izravno na mišiće, čineći ih nesvjestici neurotransmitera. Pokret je obično moguć, premda oštećen, pod utjecajem benzodiazepina i sličnih lijekova.

Receptivni mišićni relaksanti imaju niz nuspojava. Mnoge vrste nose visoki rizik od ovisnosti, a povlačenje može biti vrlo neugodno i čak kobno. Neki ne nose ovaj rizik ili imaju manje ozbiljan rizik od ovisnosti. Pacijentica također može izgraditi toleranciju na lijekove, osobito s teškom uporabom.

Mišićni relaksanti uzrokuju poremećaj kretanja i koordinacije, kao i pospanost, kao što biste očekivali, stoga ne smije voziti niti upravljati strojevima pod njihovim učinkom. Kombinacija s alkoholom iznimno je opasna i može dovesti do komete ili smrti. Zbog svih ovih razloga važno je uzimati ove lijekove samo pod vodstvom i nadzorom liječnika.