Što su očne lezije?

Oštećenja oka su abnormalna tkiva na oku, najčešće razvijena zbog traume oka ili kao simptom zdravstvenog problema. Uobičajeni simptomi oštećenja oka uključuju suhe ili crvene oči, bol i zamagljen vid, koji se ne poboljšavaju suvremenim korektivnim lećama. Oštećenja oka obično nisu vidljiva bez profesionalnog optometra ili oftalmologa dilata oko, ali lezije mogu postepeno rastu u veličini, postaju vidljive, nadražujuće i zasljepljujuće. Neke očne lezije posjeduju kancerozne osobine, ali većina je benigna u prirodi.

Uobičajena vrsta lezije naziva se pinguecula, a može se pojaviti na svakome, osobito onima koji imaju pretjeranu izloženost suncu. Ova vrsta lezije se razvija u obliku malih udara koji imaju primjetnu žutu boju. Oni su benigni i rastu na bijelom dijelu oka. Sunčane naočale obložene ultraljubičastom (UV) zaštitom mogu smanjiti vjerojatnost razvoja pinguecule. Ove se lezije obično ne korigiraju kirurškim zahvatom, osim ako su ozbiljno iritantne ili ometaju treptati.

Jedna ili više lezija može biti posljedica teške traume u oku, kao što je prodiranje oštrim objektom. Međutim, lezija može rezultirati čak i manjim traumama kao što je udaranje brzom loptom tijekom sportske prakse ili postavljanje bliske zračne zavjese automobila u blizini lica. U svim scenarijima preporučljivo je vidjeti liječnika da procijeni štetu i odrediti što treba učiniti, ako išta.

Lezije se također mogu pojaviti kao simptom ozbiljne bolesti ili poremećaja zdravlja. Na primjer, iris melanom je rak oka koji se razvija iz postojeće krtice ili pjegice. Oči pjegice i očnih moljaca su vrlo česti i gotovo uvijek su benigni u prirodi, ali oni mogu postati kancerozni tijekom vremena. Ako se ne otkrije rano, kancerozne lezije mogu oštetiti vid kada se razvijaju izvana ili odsiječe opskrbu krvlju za oči ako se stvaraju unutar vena. Druge bolesti i zdravstveni problemi koji mogu rezultirati lezijama uključuju dijabetes, sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) i parazite.

Točan uzrok lezije možda neće biti odmah vidljiv zbog svojih brojnih i raznovrsnih potencijalnih uzroka. Lezije najbolje mogu otkriti rano posjetom optometru ili oftalmologu za najbolji rezultat. Redovni posjeti liječniku za oči mogu pomoći u otkrivanju, praćenju i, ako je potrebno, liječenju očne lezije prije nego što uzrokuje nepovratnu štetu.