Što su hormoni za proširenje grudi?

Čini se da hormoni povećanja grudi nude jednostavnu alternativu kirurškom povećanju grudi za ženama koje traže povećanje veličine poprsja. U stvari, pokazalo se da značajno povećava volumen tkiva dojke i često je propisana transrodnim muškarcima. Žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju ili hormonske kontracepcijske pilule često izvješćuju o povećanju grudi. Općenito govoreći, hormonski tretmani nisu propisani zdravih žena koje ih žele za čisto kozmetičke razloge, prvenstveno zbog opasnih nuspojava tih hormona.

Najučinkovitiji hormoni povećanja grudi su estrogen i progesteron. Ovi hormoni se proizvode u ženki, a njihova razina prirodno raste s početkom adolescencije. Estrogen i progesteron potiču sekundarne ženske karakteristike kao što su rast dojke i odgovorni su za razvoj djevojke u ženu. Prolactin i humani hormon rasta također igraju ulogu u ovoj transformaciji.

U ženskom tijelu odraslih, razina hormona raste i pada zbog menstrualnog ciklusa, a čimbenici poput trudnoće i menopauze uzrokuju dramatične smjene. Visoke razine estrogena i drugih hormona, među ostalim, utječu na rast dojke i zadržavanje tekućine, što također pridonosi veličini poprsja. Kada razine hormona padnu, grudi se smanjuju na njihovu izvornu veličinu. Moguće je održavati visoke razine hormona proširenja grudi ili sličnih tvari uzimanjem redovitih doza tih hormona, a sve dok se te supstance uzimaju, grudi će ostati veće.

Nuspojave povezane s hormonima povećanja grudi mogu, međutim, biti vrlo ozbiljne. Pored njihovog poznatog utjecaja na raspoloženje, visoke razine hormona mogu poremetiti menstrualni ciklus, utjecati na plodnost i uzrokovati kronične zdravstvene probleme poput anemije, visokog krvnog tlaka, pa čak i zatajenja karcinoma i organa. Za one koji se žele suočiti s tim rizicima, žene tijekom trudnoće i dojenja trebaju izbjegavati takvo liječenje. Transrodni muškarci također trebaju biti svjesni dubokog učinka tih hormona na muško tijelo i trebali bi uzimati ove hormone samo pod nadzorom liječnika.

Postoje brojne kreme i pilule koje se tumače kako proizvode rezultate poput onih pronađenih hormonima povećanja grudi. Ovi proizvodi mogu potaknuti rast dojke, ali rezultati su vjerojatno skromni u usporedbi s hormonskim tretmanom. Većina tih tretmana koristi brojne biljne komponente za poticanje rasta. Neki od tih sastojaka mogu se ponašati na sličan način kao i estrogenski, ali ostaje nejasno koje dodatne efekte mogu imati velike doze na tijelu. Stručnjaci se bave potencijalnim nuspojavama vezanim za menstruaciju, plodnost i dugoročna zdravstvena pitanja slična onima iz hormonskog tretmana.