Što su grčevi kapaka?

Spirusi kapaka su trzaji gornjeg ili donjeg kapka koje osoba koja ih ima može osjećati i koja je ponekad dovoljno značajna da bi drugi mogli vidjeti kako se događaju. Ti se grčevi javljaju kada se mišići kapaka neobuzdano ugovore. Postoji niz uzroka grčeva kapaka, uključujući stres, umor, konzumiranje kofeina i dugotrajni naprezanje očiju. Spasmi mogu trajati samo nekoliko sekundi i za nekoliko mjeseci, ali obično nisu uzrok zabrinutosti.

Postoje tri klasifikacije oka. Najčešći je trzaj oka, koji je obično rezultat stresa ili umora. Ova vrsta grčenja kapka obično je bezopasna. Najbolji tretman je odmor i opuštanje, iako ispiranje oka s toplom vodom ponekad pomaže. Također može biti korisno smanjiti potrošnju kofeina ili šećera ako se trzanje očiju i dalje odvija.

Drugi, ozbiljniji tip grčeva naziva se bitni blefarospazam. Ovo je prisilno stanje koje utječe na oba oka istodobno. Kao rezultat esencijalnog blefarospazma, oči se sklone nehotice. Spasmi mišića također mogu utjecati na obrve, pa čak i mišiće usta i vrata. Uzrok ovog teškog grčenja očiju je abnormalni živčani puls.

Osnovni blefarospazmi, kada se pojavljuju, intenzivniji su od jednostavnog trzaja oka, tako da mogu biti prilično problematični jer mogu jako narušiti vid. Zbog toga je važno liječiti esencijalne blefarospazme ako se pojave. Liječenje može biti biofeedback ili lijek. U ekstremnim slučajevima, operacije ili injekcije botulinuma mogu biti potrebne. Botulinum injekcije, često nazivane Botox® injekcijama, paraliziraju mišiće i time mogu ublažiti grčeve kapaka.

Treća vrsta grčenja kapaka je hemifacijalni grč. Ovi su, poput bitnih blepharospama, teži od oka. Oni utječu samo na jedno oko, ali uključuju i trzanje usta na jednoj strani lica. Hemifalijski spazmi obično nastaju zbog toga što se arterija prešla na živac koji kontrolira mišiće lica.

Liječenje hemifacijalnih grčeva može biti slično tehnikama liječenja za esencijalne blefarospazme. Botulinum može pružiti olakšanje za grčeve, ali je češći kod hemifacijalnih grčeva da zahtijevaju operaciju. U ovom neurokirurškom zahvatu kirurg oslobađa pritisak koji arterija postavlja na živac.