Koje su karakteristike zdravog sustava cirkulacije?

Cirkulacijski sustav sastoji se od mreže žila i organa, uključujući srce, pluća, vene, arterije i kapilare. Svaki dio sustava funkcionira zajedno kako bi pomogao pumpi krvi kroz tijelo i stigli do drugih tkiva i vitalnih organa. U zdravom cirkulacijskom sustavu svi dijelovi rade zajedno u glatkom, beskonačnom krugu.

Zdrav cirkulacijski sustav je neophodan za preživljavanje, jer svaki dio tijela zahtijeva krv bogat kisikom kako bi napredovala. Kada krv ne uspije doći do određenog organa ili dodatka, tkivo u toj regiji prestaje raditi i umre. Na vanjskoj strani tijela, kao što su ruke ili noge, mrtvo tkivo može se ukloniti amputacijom. Kada se pojavi u vitalnom organu, pacijent će ili trebati transplantaciju organa ili će morati ostati na određenim strojevima koji mogu obavljati poslove tog organa.

Srce je primarna pokretačka snaga iza krvožilnog sustava. Sve krvi u tijelu prolaze kroz četiri komore srca, a orgulje pumpa djelovanje dopušta fluid do ostatka tijela. Kada svi dijelovi ispravno rade, krv teče u desnu stranu srca i prolazi kroz plućne arterije do pluća gdje dobiva više kisika. Zatim se unosi srce u lijevu klijetku kako bi se mogla ispumpati kroz arterije.

Iako su pluća zvijezde dišnog sustava, oni također imaju veliku ulogu u zdravom cirkulacijskom sustavu. Budući da krv iz srca putuje po tijelu, ostavlja većinu kisika s tkivima i organima kroz koje prolazi. Prije nego što se može vratiti kroz srce, mora proći kroz pluća i podići više kisika. Ako pluća nisu zdravi, opskrba kisikom u krvi je smanjena, što može dovesti do višestrukih problema u cijelom tijelu.

Arterije, vene i kapilare čine masivnu mrežu koja se proteže cijelim tijelom. Arterije nose kisikovu krv iz srca u tkivo, a vene vraćaju u srce da se recikliraju. Razmjena između njih se događa u kapilarnama. Jednostavan način pamćenja razlike između vena i arterija jest da se riječ “vena” sastoji od riječi “in”, a oni idu u srce. U zdravom cirkulacijskom sustavu, vene i arterije su širom otvorene, omogućujući slobodno protok krvi kroz cijelu mrežu.

Održavanje zdravog sustava cirkulacije može potrajati. Obično uključuje održavanje zdrave prehrane s minimalnom količinom masti, redovito vježbanje kako bi srce zadržalo oblik i izbjegavanje alkohola, duhana ili drugih tvari koje mogu oštetiti strukture sustava. Oni s krvožilnim stanjima često mogu živjeti punim životom pažljivo pratiti njihove preporuke liječnika.