Što su uobičajeni uzroci kašlja i povraćanja?

Kašalj i povraćanje su dva uobičajena simptoma raznih različitih bolesti, kao što je gastroezofagealna refluksna bolest ili influenca. Uvjeti koji uzrokuju ove simptome mogu biti kronični, kao kod gastroezofagealnog refluksa, relativno kratkotrajni, kao u gripi ili akutni, kao u alergijskoj reakciji. Ti simptomi često prate drugi, i često je nemoguće odrediti specifičan uzrok bez poznavanja ovih drugih simptoma. Najčešće bolesti koje su popraćene ovim simptomima treba uzeti ozbiljno, ali ne zahtijevaju hitnu hitnu medicinsku pomoć. Neki, kao što su teške alergijske reakcije ili encefalitis, mogu biti iznimno štetne – ako nisu smrtonosne – ako se ne liječe s nekom hitnošću.

Nekoliko bolesti koje mogu uzrokovati kašalj i povraćanje izravno su povezane s probavnim traktom. Na primjer, bolest gastroezofagealnog refluksa događa se kada se želučane kiseline, a ponekad i ostaci hrane, curiti natrag u jednjak, uzrokujući različite stupnjeve iritacije. Ova bolest obično prati, ako nije definirana, žgaravica. Rak jednjaka, rak jednjaka, također može uzrokovati kašljanje i povraćanje. Ovi simptomi često prate žgaravica, poteškoće s gutanjem i bol u prsima, a povraćanje može biti i krvavo.

Druge bolesti koje uzrokuju ove simptome mogu biti općenitije u uzroku ili mjestu podrijetla. Influenza je, na primjer, česta virusna infekcija koja prvenstveno utječe na nos, grlo i pluća i može uzrokovati širok raspon simptoma, uključujući kašalj, glavobolju, bolove u tijelu, upalu grla, mučninu i povraćanje te nedostatak energije , Soj H1N1 gripe, koji se obično naziva svinjska gripa, sličan je i uzrok i ekspresiju. Povraćanje nije jako rasprostranjeno u jednoj od tih varijanti influence, ali se redovito javlja.

Ponekad simptomi mogu brzo i bez upozorenja pojaviti u akutnom napadu. Najčešće se to događa zbog alergijske reakcije, osobito kada osoba jede nešto za što je alergičan. Osim toga, encefalitis ili oteklina mozga mogu se pojaviti vrlo brzo i mogu imati brojne uzroke. Kašalj i povraćanje uzrokovani encefalitisom mogu biti popraćeni vrućicom, pospanost, glavobolja, zbunjenost i pospanost. I encefalitis i alergijski napadi mogu biti prilično štetni ako se ne liječi odmah, tako da je važno da ljudi odmah potraže medicinsku pomoć ako se ovi simptomi pojave odjednom.