Što su uobičajeni uzroci iznenadne bolove u leđima?

Nagla bol u leđima je čest problem i može imati mnogo različitih uzroka, od soja mišića do nešto teže, kao što je upala pluća. Vrlo često, mjesto boli može pomoći medicinskom profesionalcu pronaći izvor. Dijagnostički testovi, kao što su rendgenske snimke ili rad krvi, također mogu pomoći u određivanju uzroka boli. Opcije liječenja ovisit će o uzroku problema kao io cjelokupnom zdravlju pacijenta.

Ako se iznenadna bol osjeti u gornjem dijelu leđa, ponekad može biti simptom srčanog udara. Iako se srce nalazi u prednjem dijelu prsnog koša, bol srčanog udara ponekad se može osjetiti u i oko lopatica. Bol u ovom području leđa također može biti uzrokovana mišićima, uzrokovanim guranjem, povlačenjem ili podizanjem. Dislokirani ili herniirani disk u kralježnici često uzrokuje iznenadnu bol u gornjem dijelu leđa, kao iu vratu.

Iznenadna bol u leđima u sredini leđa često je posljedica problema s jednim ili oba bubrega, poput infekcije ili bubrežnog kamena. Problemi s jetrom i žučnjakom također mogu uzrokovati bol u ovom području. Još jednom, problemi s diskovima koji se nalaze u kralježnici također mogu uzrokovati srednji bol u leđima, kao i bilo koju vrstu ozljede mišića na ovom području.

Pritisnuti živci često uzrokuju bol u leđima, osobito u donjem dijelu leđa. Blokiranje ili opstrukcija crijeva uzrokuje bolove u leđima, što može iznenada pogoditi. Upala slijepog crijeva obično uzrokuje bol u donjem području abdomena, ali često može biti uzrok iznenadne boli u donjem dijelu leđa.

Budući da postoji toliko potencijalnih uzroka iznenadne bolove u leđima, važno je da bolnicima odmah razgovaraju o pojedinačnim simptomima s liječnikom. Vrlo često uzrok boli može se lako liječiti uz odmaranje ili lijekove, ali ponekad je bol uzrokovan vrlo ozbiljnim uvjetima koji mogu biti opasni po život ako se ne liječe dulje vrijeme. Uvijek je najbolje da ljudi dobiju medicinsku procjenu kada je prisutna bilo kakva boli, ali kad se bol iznenada pojavljuje, mnogo je presudnije da se pravilna dijagnoza.