Što su simptomi napete okretatorske manžete?

Rotatorska manžeta je grupa mišića i tetiva koje okružuju zglob ramena, što omogućuje pokretanje. Ako je područje ramena često podvrgnuto ponavljajućim pokretima ili je iznenadno jarred, mišići mogu biti preveliki ili čak rastrgnuti. Ovakva vrsta ozljeda, uobičajena među sportašima i onih čiji radovi zahtijevaju tešku upotrebu ruku, poznat je kao napeta okretaljka. Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati ​​na napete okretatorske manžete. Učenje identificirati ove simptome – i tražiti odgovarajuće liječenje za njih – može pomoći spriječiti bolne, dugotrajne ozljede ramena.

Simptomi se mogu razlikovati ovisno o težini soje i je li kronično ili akutno. Kronični sojevi obično se razvijaju postupno, a često se javljaju kada kosti u području ramena mljevene ili protrljaju na okretatorskoj manžeti. Pojedinci s ovom vrstom naprezanja obično doživljavaju bol u području koje je blago u početku, ali se povećava tijekom vremena. Mogu naći bol da ih spriječi da spavaju udobno. Kako se naprezanje pogoršava, može imati poteškoća pri podizanju svojih ruku iznad glave, au teškim slučajevima može se boriti za kretanje pogođenog ramena uopće.

Ozbiljna ozljeda rotora s kopčom koja je akutna obično je posljedica naglog utjecaja ili kretanja područja, kao što je pad ili, u sportu, teško bacanje. Bolesti ove vrste ozljede mogu doživjeti bolan osjećaj kidanja u trenutku udarca ili kretanja. Ta će bol vjerojatno nastaviti nekoliko dana, s posebnim bolovima na mjestu soje. Ovisno o ozbiljnosti ozljede, pojedinci mogu djelomično iskoristiti zahvaćeno rame ili možda potpuno ne mogu premjestiti.

Oni koji doživljavaju samo blage zategnute simptome oklopljenih prstiju mogu pokušati liječiti ozljedu kod kuće. Primjena leda na područje i preuzimanje lijekova protiv bolova može vam olakšati nelagodu. Ograničavanje ruku u nosaču može dopustiti da se zahvaćeni mišići počnu odmarati i oporaviti.

Ozbiljno napete okretatorske manžete mogu napredovati u dugotrajne ozljede ako se ne liječi. Dakle, osobe čiji simptomi traju više od pet dana ili čija je bol nepodnošljiva treba potražiti liječničku pomoć. Liječnik može davati dijagnostičke testove poput rendgenskih zraka ili ultrazvuka kako bi provjerio je li pacijentovo neugodnost okretnog okretaja doista uzrokovano sojem. Nakon što je potvrđena soja, liječnik može savjetovati steroidne injekcije, fizikalnu terapiju ili, u slučaju ozbiljno oštećenih mišića, operaciju.