Što su merokrine znojne žlijezde?

Ponekad poznate kao eccrine znojne žlijezde, merokrino znojne žlijezde su žlijezde koje se protežu od vanjskog sloja kože do unutarnjih slojeva. Oni pomažu regulirati ukupnu temperaturu tijela, održavajući ga unutar raspona koji se smatra zdravim. Kada bilo koji vanjski ili unutarnji čimbenik ugrožava povećanje temperature tijela na neprihvatljivu razinu, merokrine žlijezde otpuštaju tekućinu na površinu kože kao zastrašujući porast. Ovaj proces je poznat kao znojenje.

Merocrine znojne žlijezde nalaze se na cijeloj površini ljudskog tijela. Postoji nekoliko područja gdje je koncentracija znojnih žlijezda osobito bogata, uključujući i stopala stopala, dlanove obje ruke i čelo. Kada se vanjska temperatura diže, znoj će se početi formirati na ovim područjima brzo, s drugim područjima kao što su ispod pazuha i stidne područje ubrzo nakon. Općenito, merokrine znojne žlijezde na rukama, prsima i nogama zadnji su da se uključe u znojenje, osim ako ti dijelovi tijela nisu u izravnom dodiru s izvorom topline.

U vremenima anksioznosti, merokrine znojne žlijezde mogu također izlučiti znoj. Emocionalni čimbenici kao što su iznenadni šok ili osjećaj opasne opasnosti mogu učinkovito tresti tijelo da reagira kao da postoji vanjski porast temperature koji bi ugrozio temperaturu tijela. Taj se fenomen može pojaviti u razdobljima intenzivnog straha ili početi funkcionirati nakon krize.

Važno je napomenuti da je funkcija meridionalnih žlijezda znojne kreme ključna za zdravlje ljudskog tijela. Osim što pomaže regulirati temperaturu tijela, znojenje se također smatra da je u mnogim kulturama sredstvo za oslobađanje tijela toksina. Korištenje saune u tu svrhu uobičajeno je u mnogim dijelovima svijeta. Osim toga, uporaba zmija odsjeka za pročišćavanje tijela i oslobađanje uma također su dio mnogih tradicija.