Što su hladno čireve?

Hladno čireve su vrsta upale koja se javlja na koži kao posljedica virusne infekcije. Oni su obično mali i mogu biti vrlo bolni. Hladno čireve, koje su zapravo blisteri ispunjene tekućinom, najčešće se nalaze na ustima ili nosu.

Herpes simplex tip 1 (HSVI), koji nije isti kao herpes koji je odgovoran za genitalni herpes, virus je odgovoran za hladno čireve. Nakon što se prvo pojavljuju mjehurići, oni ostaju uspavani u koži ili živcima na istom mjestu. Stres i bolesti mogu izazvati novo izbijanje. Istraživači nisu sigurni zašto se hladno čireve ponekad izbacuju i ostale uspavane u drugim vremenima.

Kada se hladno čireve najprije razvijaju, mogu izazvati svrbež, peckanje ili osjećaj trnjenja. Ova faza se naziva prodromalna pozornica. Sljedeća se faza može razviti u roku od nekoliko sati nakon prve faze, ili može potrajati nekoliko dana. Jednom kad hladno čireve dođu do sljedeće faze, postaju duboko crvene i formiraju se mjehurići. U nekim slučajevima, hladno čireve mogu početi kao i mnogi mjehurići, a zatim se formiraju kako bi stvorili jedan veliki mjehurić.

Hladno čireve su vrlo zarazne ako se ne slijedi odgovarajuća higijena. Zapravo, oni se mogu lako širiti iz jednog dijela tijela u drugu ako se ne poduzima skrb. Stoga, oni koji imaju hladno čireve moraju često prati ruke. To je osobito važno nakon dodirivanja lica ili područja u blizini hladnih čireva. Tijekom odmora, treba se suzdržati od dijeljenja posuđa ili pića s drugim ljudima.

Sprječavanje širenja hladnoće čireve je osobito važno, jer trenutno nema lijekova za virus. Ako netko na redovito djeluje na hladne čireve ili ako postanu ozbiljni, možda će trebati uzimati lijek koji se naziva aciklovir. Iako se to u potpunosti neće riješiti hladne čireve, to može pomoći skratiti životni vijek izbijanja bolesti i spriječiti nove. Također treba paziti da hladno čireve čiste i bez infekcije.

Iako se hladno čireve obično očiste sami, treba konzultirati liječnika ako postane gnojno ispunjen ili ako bolest razvije temperaturu veću od oko 100,5 ° F (oko 38,1 ° C). Nadraženost očima također je uzrok zabrinutosti. Slično tome, svatko tko ima bolest koja utječe na imunološki sustav, kao što je virus humane imunodeficijencije (HIV) ili karcinom, treba se posavjetovati s liječnikom ako doživljava izbijanje hladnoće čireve.