Što su grupe za samopomoć?

Grupe samopomoći sastoje se od ljudi s zajedničkim ciljem, koji obično uključuju liječenje mentalnog zdravlja, emocionalnog, fizičkog ili bihevioralnog problema. Te skupine rade na principu međusobne podrške. Članovi dijele nesposobnost ili problem, a sastanci se vrte oko rasprave i zajedničkog rješavanja problema.

Postoje grupe za samopomoć bezbrojnih vrsta. Grupe postoje za ovisnost o alkoholu, raka i shizofreniju, među mnogim drugima. Neke su grupe za one koji dijele zajednički interes, kao što su novi roditelji. Postoje i skupine za obitelji poremećene osobe s invaliditetom.

Te skupine mogu voditi vršnjaci ili profesionalni. Sudjelovanje je u većini slučajeva dobrovoljno. Sudionici su zakazali sastanke, a obično nema formalnih pristojbi, iako mogu biti neke naknade vezane uz zalogaje ili sobe za održavanje sastanaka.

Neke grupe omogućuju članovima da ostanu anonimne, koristeći samo imena. U mrežnim zajednicama, članovi odabiru korisnička imena kako bi sačuvali privatnost. Ova anonimnost omogućuje ljudima da se osjećaju ugodno kada dijele osobna iskustva, a ipak dijele zajedničke situacije i osjećaje.

Grupe samopomoći mogu biti učinkovite na više načina. Članovi često imaju koristi od podrške i savjeta njihovih vršnjaka. Druga prednost može biti poboljšanje samopoštovanja u vezi s mogućnosti pomoći drugima. Zajednički osjećaj pripadnosti i sposobnost razgovora s drugima koji mogu razumjeti i povezivati ​​se sa sličnim osjećajima mogu također biti vrijedna prednost skupnih sastanaka.

Većina grupa će imati vođu, bilo osobu koja je započela grupu, nekoga izabran od strane grupe ili profesionalnog. Vođa će organizirati raspored sastanaka i olakšati rasprave. Vođa mora biti u stanju osigurati da grupa ostane na pravom putu i da niti jedan član ne monopolizira dijalog. Čelnici mogu odlučiti pronaći zvučnike ili materijale koji se odnose na svrhu grupe. Neke grupe odabiru suvoditelja da se bave odgovornosti.

Relativno nova inovacija u grupama za samopomoć je mrežna grupa. Internet je pun web grupa koje koriste forume, chat sobe i e-poštu. Online grupe imaju dodanu korist od pristupa internetu i 24 sata dostupnosti. Na internetu također su dostupni resursi za pronalaženje fizičkih i online grupa i vodiča za pokretanje grupe.

Istraživanja su pokazala da grupe za samopomoći koje vode vodstvo mogu biti jednako učinkovite kao i profesionalno vodljive skupine. Na primjer, dvije studije o profesionalnim grupama mršavljenja samopomoći pokazale su da su obje skupine izgubile jednaku količinu težine i zadržale gubitke tijekom sljedeće godine. U drugim istraživanjima, istraživači su otkrili da su osobe s ozbiljnim mentalnim bolestima značajno koristile skupne sastanke. Općenito, pojedinci koji su pripadali tim vrstama podrške izrazili su pozitivne osjećaje o grupi i osjetili da im je korisno.