Što su bolovi u radu?

Bolovi u trudnoći su bolovi povezani s procesom rada i kontrakcijama koje se javljaju u pripremi tijela za rađanje. Kontrakcije su ono što uzrokuju bolove i pripremaju maternicu za isporuku uzrokujući da grlić maternice tanko i omekša prije rođenja, a potom se proširiti, stvarajući prirodni izlazni put za fetus. Sva ova priprema je težak posao, često bolan, stoga ime.

Pravi bolovi u radu su znak da je porođaj početak i rezultat su kontrakcija koje se događaju u redovitim razmacima, traju od 30 sekundi do minute ili više. Oni općenito postaju jači s vremenom, a isporuka se približava. Bolovi od kontrakcija općenito počinju u donjem dijelu leđa i kreću se preko prednje strane tijela u trbuh.

Tijekom porođaja, žena može izabrati da oslobađa bolove u radu s lijekovima koji blokiraju bol ili bi se mogli baviti tehnikama koje pomažu u upravljanju boli. Izbor je osobna stvar koju majka može napraviti samo na temelju onoga što ona doživljava. U nekim slučajevima, bolovi su prisutni, ali proces rada ne evoluira kako treba. U ovom slučaju, lijekovima se može dati pomoć u procesu rada, ili može biti potrebno carezijsko odjeljivanje.

Lažne trudove rada ili kontrakcije Braxton-Hicks mogu se pojaviti kada se isporuka približi, ali ne znači da počinje proces porođaja. One su obilježene nepravilnim kontrakcijama koje se sporadično dolaze i idu, olakšavaju ili zaustavljaju mijenjanjem položaja ili hodanja, često se osjećaju samo u donjem dijelu trbuha ili prepona, a praćene su im bez ispuštanja amnionske tekućine. To se može činiti stvarnim, ali obično prolazi bez ikakvog događaja. Ako se vaša voda prekine ili ako počnete s krvarenjem ili dožive kontrakcije u redovitim razmacima, trebali biste nazvati svog liječnika ili primalje ili otići u bolnicu.

Obratite pozornost vašeg opstetričara na prednaprezanje bolova u radu ili znakovima rada koji se javljaju prije 37 tjedana trudnoće. Predremeni rad koji rezultira prijevremenom isporukom povećava vjerojatnost da će beba imati potrebu za posebnom medicinskom pažnjom pri rođenju. Žene koje imaju bolne ili redovite kontrakcije prije 37 tjedana trebale bi potražiti liječnika.

Dok rad i isporuka mogu biti bolni, to je prirodan, iako izazovan, proces koji većina žena susreće s malo poteškoća. Možete se najbolje pripremiti za rad i isporuku uzimajući razrede za rođenje i posjetiti bolnicu ili objekt gdje ćete roditi.