Koji su uobičajeni uzroci smeđe gnoj?

Smeđi gnoj je posljedica bakterijske infekcije. Ove infekcije i smeđi gnoj koji prate njih mogu se pojaviti kao odgovor na zaraženu kiruršku ranu, kuhanje ili mrlja i zubni apsces. Tipično, infekcije koje proizvode smeđu gnoju su bolne i općenito proizvode i druge simptome. Simptomi povezani s gnojnim ili gljivicama koje sadrže infekcije uključuju bol, upalu, crvenilo i povećanje temperature na mjestu. Osim toga, može se pojaviti i groznica, zimica, bolovi u tijelu, mučnina i povraćanje kao odgovor na sistemsku infekciju.

Iako infekcija može uzrokovati smeđu gnoju, boja gnoja također može imati žuti ili bijeli izgled ili čak izgledati crveno. Kada se to dogodi, to je općenito rezultat kombinacije krvi i gnoja. Osim toga, gnoj može biti zelen, ili čak crn. Zaraženo područje koje je pogođeno s gljivicom ne smije nikada biti poremećeno pacijentu i treba ga liječiti samo od liječnika. Pacijenti ne bi smjeli pokušati iscijediti gnoj iz rane jer bi to moglo pogoršati zarazu ili uzrokovati širenje zaraze na druge dijelove tijela.

Apsces zuba obično uzrokuje bolan bol i može biti praćen glavoboljom, uškopljavanjem ili boli u licu. Osim toga, može se pojaviti i oticanje lica, ukočenost i loš okus u ustima. Apsces zuba mora biti tretiran odmah kako bi se izbjeglo gutanje zaražene gnojnice i moguće uzrokovanje infekcije krvi. Liječenje za usne zub obično uključuje uzimanje antibiotika i, u nekim slučajevima, vađenje zuba. Oralne infekcije mogu brzo napredovati do sistemskih infekcija i trebat će hitnu intervenciju i liječenje kako bi se izbjegao rizik od komplikacija.

Kada se pojave infekcije dubokog tkiva, zdravstveni djelatnik može morati pažljivo očistiti ranu i navesti ga posebnim antibakterijskim rješenjem kako bi se smanjio broj bakterija. Dodatno, potrebne su lokalne antibiotske masti i česte promjene oblačenja kako bi se izbjeglo daljnje stvaranje gnoja. Infekcije koje proizvode velike količine smeđe gnojnice mogu se liječiti u bolnici intravenoznim antibioticima, a određene teške infekcije mogu zahtijevati operaciju. Infekcije koje proizvode manju gnoj, poput onih uzrokovanih urastajućim noktiju na nogama, mogu se liječiti toplim stopalima i antibiotskim mastima.