Koji su uobičajeni uzroci oticanja donjih nogu?

Niska noga oteklina često je simptom temeljnog stanja, iako uzrok može biti općenito bezopasna. Na primjer, dugo stajanje ili sjedenje na jednom mjestu, trudnoća, menstruacija i prekomjerna tjelesna težina mogu uzrokovati oticanje, posebno u donjim dijelovima. S druge strane, to bi moglo biti znak ozbiljnog problema, poput preeklampsije tijekom trudnoće, krvnih ugrušaka ili zatajenja organa. Manje ozbiljni medicinski problemi također mogu dovesti do oticanja donjih nogu, kao što su opekline od sunca, ubod insekata, ozljede ili određeni lijekovi.

Mnogi ljudi doživljavaju oticanje donjih nogu kada su na dugim automobilskim putovanjima ili tijekom putovanja zrakoplovom jer su prisiljeni ostati na istoj poziciji dulje vrijeme, uzrokujući nakupljanje tekućina u tom području. Trudnoća je poznata po tome što uzrokuje oticanje cijelog tijela, kao i menstruacija, često od pucanja u abdomen do oticanja u nogama. Oni koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu također često pate od oticanja u gležnjevima, nogama i donjim nogama.

Naravno, ponekad se oteklina ne treba ignorirati ili smatrati normalnim. Na primjer, neki oteklina tijekom trudnoće je normalna, ali ako se pogorša preko noći ili se čini ekstremnim, to bi mogao biti znak preeklampsije. Ovo se stanje obično javlja i kod visokog krvnog tlaka i opasno je za majku i nerođeno dijete. Poremećaj organa također može biti popraćen otjecanjem donje noge, kao što bubrega, jetra i srčani problemi mogu uzrokovati višak tekućine u tijelu. Uzrok oteklina može biti i krvni ugrušak, pogotovo ako se čini iznenadnim i uzrokuje bol i osjećaj hladnoće.

Drugi uvjeti također mogu dovesti do oticanja donjeg dijela nogu, ali u takvim slučajevima oteklina je nesretna nuspojava koja bi trebala otići nakon što se riješi temeljni problem. Jedan primjer je opekotina od sunca, koja često uzrokuje da se donje noge osjećaju teške, iako redovita opeklina obično ima isti učinak. Kukci i ugriji insekata mogu dovesti do oticanja u zahvaćenom području, kao i uganuće ili napete gležanj, iako se te ozljede obično prate boli i modrice.

Konačno, neki lijekovi mogu uzrokovati oticanje u donjim nogama kao nuspojava, posebno one koji uključuju hormone poput testosterona ili estrogena. Steroidi, antidepresivi i neki lijekovi namijenjeni snižavanju krvnog tlaka mogu utjecati na tijelo na isti način, iako se oteklina često odmiče kada se ti lijekovi prestanu uzimati.