Koji su najbolji savjeti za oporavak leepova?

Postupak elektrokirurškog odstranjivanja petlje (LEEP) koristi komad elektrificirane žice za uklanjanje abnormalnih stanica iz cerviksa žene. To se obično smatra brzim postupkom koji je prilično siguran, iako traje nekoliko tjedana. Tijekom tog vremena, pacijentima se obično savjetuje da se odmaraju što je više moguće, izbjegavajući naporne vježbe dok se oporavljaju. Blago grčenje i neki krvarenje su uobičajeni tijekom oporavka LEEP, dok prekomjerno krvarenje i teška bol nisu. Posebno teška menstruacija nije tipična, jer ovaj postupak ne bi trebao stvarno utjecati na menstruaciju ili trudnoću, a bilo kakve neočekivane simptome treba spomenuti liječniku.

Tijekom oporavka obično se savjetuje da pacijenti počnu odmarati prvih nekoliko dana nakon liječenja. Mnogi pacijenti mogu se udobno ustati i prošetati nakon ove točke, čak i nastaviti aktivnosti koje mogu uključivati ​​rad – sve dok nije previše fizički zahtjevna. Nakon otprilike tjedan dana uzimanja lijeka, bolesnici mogu po potrebi početi vježbati. Savjetujemo vam da prestanete vježbati i vidjeti liječnika ako primijetite bilo kakvo prekomjerno vaginalno krvarenje, jer to može ukazivati ​​na to da LEEP oporavak ne ide dobro. Kako pacijenti izliječe iz ovog postupka, obično se savjetuje da izbjegavaju spolne odnose za najmanje tri tjedna.

Uobičajeno je uočiti neke grčeve ubrzo nakon LEEP-a, au većini slučajeva acetaminofen ili ibuprofen mogu pomoći u olakšavanju nelagode. Također se smatra normalnim da se lagano opaža ili krvari iz vagine do nekoliko tjedana. Tijekom tog vremena, mnogi liječnici preporučuju korištenje podnice ili panty liner u donjem rublju, iako tamponi ne bi trebali biti umetnuti oko mjesec dana nakon tretmana. Teška krvarenja i ugrušci obično se ne smatraju normalnim i treba odmah spomenuti liječniku. Isto se može reći i za mirisni iscjedak, groznicu i jaku bol u abdomenu, jer to također ne ukazuju na normalno oporavak LEEP-a.

U većini slučajeva postupak ne utječe na razdoblje menstruacije pacijenta. To znači da se menstruacija treba dogoditi kao i obično tijekom oporavka LEEP, a liječnik treba obavijestiti ako se razdoblje čini težim ili bolnijim nego što je to tipično. Žene bi također trebale paziti na nekoliko rizika koji dolaze s ovim postupkom, a infekcija je samo jedan od njih. Cerviks također može postati nešto uži, što nosi male šanse da uzrokuje neplodnost. U mnogim slučajevima, žene koje čekaju nakon oporavka LEEP-a da se pojave mogu nastaviti zdravu trudnoću.