Je li sigurno koristiti klotrimazol u trudnoći?

Studije o upotrebi klotrimazola u trudnoći ukazuju da je općenito sigurna, bez povećanog rizika od pobačaja ili poremećaja rađanja. Da bi se utrljala na strani sigurnosti, medicinski stručnjaci mogu preporučiti da bolesnik uzima clotrimazol u trudnoći ako je apsolutno neophodan. Osobe koje zatrudne uz uzimanje potrebnih lijekova trebaju razgovarati o njihovoj nedavnoj medicinskoj povijesti s liječnikom kako bi utvrdili postoje li neki uzroci zabrinutosti. Ako je majka koja je očekivala uzela teratogeni lijek, ili onu za koju se zna da uzrokuje poremećaje u rođenju, tijekom trudnoće možda će biti potrebna posebna procjena kako bi se provjerila komplikacija.

Ovaj lijek je antifungalna, učinkovita protiv različitih organizama. Jedan od uobičajenih razloga za propisivanje je za liječenje infekcija vaginalnih kvasaca, gdje se primjenjuje kao topikalni lijek. Trudnice su više izložene riziku od infekcija kvasca, a čini se da je klotrimazol siguran, učinkovit lijek za liječenje. Jedan od razloga za sigurnost clotrimazola u trudnoći je niska stopa apsorpcije lokalnih oblika lijeka, što znači da vrlo malo lijekova doseže fetus. Ona napada kvasac, ali ne filtrira u majčin krvotok.

Bolesnici koji razvijaju ono što se čini kao znakovi kvasca infekcije u trudnoći trebaju se obratiti njihovim opstetričarima ili pružateljima primarne skrbi, čak i ako imaju iskustvo s kvasnim infekcijama. Moguće je da simptomi poput svrabe, gori i iritacije mogu biti znak druge vrste infekcije ili problema. Medicinska procjena može odrediti uzrok problema tako da pacijent dobiva pravo liječenje. Možda je moguće kupiti lijek preko šaltera koji bi bio prikladan za rukovanje infekcijom kvasca ili bi medicinski stručnjak možda želio propisati određenu formulaciju klotrimazola za koju se zna da je siguran u trudnoći.

Nuspojave mogu nastati kada pacijent uzima clotrimazol u trudnoći. To može uključivati ​​osip i iritaciju kože. Ako se razviju, pacijent može prestati uzimati lijekove i posavjetovati se s liječnikom kako bi odredio kako postupiti. Reakcija na klotrimazol u trudnoći može biti posljedica alergije ili povećane osjetljivosti kože povezane s trudnoćom. Alternativni lijek može biti sigurniji.

Istraživanja klotrimazola kod žena s dojenjem su ograničenija, no čini se da je lijek u ovom okruženju siguran. Pacijenti trebaju oprati ruke nakon primjene topikalnog clotrimazola kako bi se izbjeglo prebacivanje na druge dijelove tijela, što će ograničiti mogućnost da dojenčad ima izravan kontakt s lijekom. Higijenske mjere također mogu smanjiti rizik širenja infekcije kvasca na drugo mjesto, poput usta.