Što su uobičajeni uzroci slabosti stopala?

Slabost stopala odnosi se na stanje u kojem se smanjuje uobičajena snaga ili kretanje stopala. To može biti uzrokovano različitim čimbenicima, uključujući jednostavnu ozljedu ili umor, poremećaje živčanog sustava ili druge zdravstvene poremećaje poput dijabetesa ili reumatskih bolesti. Težina stanja može se kretati od blage nelagode do potpune nemogućnosti korištenja pogođenog dijela.

Ozljeda ili umor može dovesti do osjećaja slabosti. Ako je stopala ozlijeđena, može doći do nepravilnog protjecanja krvi kroz područje nogu i stopala, što uzrokuje slabost stopala. Prekomjerna upotreba mišića nogu tijekom ili nakon napornih aktivnosti poput trčanja ili vožnje biciklom može uzrokovati umor i grčeve, što dovodi do slabosti. Nedostatak hidratacije ili neravnoteža kalija također može dovesti do grčeva i slabosti.

Slabost u nozi je jedan simptom koji može ukazivati ​​na poremećaj živčanog sustava, kao što je bolest Charcot-Marie-Tooth. To je neurološka bolest u kojoj postoji degeneracija živaca, obično počinjući u rukama i stopalima. Multipla skleroza, autoimuna bolest koja napada živčani sustav i uzrokuje oštećenje živaca, također može uzrokovati slabost mišića, poteškoće u hodu i moguću paralizu.

Pad nogu je stanje koje karakterizira nemogućnost pomicanja gležnja i savijanje prstiju prema gore. To rezultira abnormalnim hodom, gdje stopalo sruši dolje na pod kad pogođena osoba pokušava hodati. Stanje je uzrokovano oštećenjem peronealnog živca, koji je odgovoran za povećanje prstiju. Osobe koje pate od pada nogu mogu doživjeti i gležanj i nogu slabosti.

Slabost u stopalima također je povezana s medicinskim uvjetima kao što su dijabetes i poliomijelitis. Dijabetska neuropatija je komplikacija dijabetesa kod kojeg dolazi do oštećenja živaca zbog dugotrajnih razina šećera u krvi. Tipični simptomi stanja su bolovi, utrnulost ili osjećaji trnci u nogama. Polimijelitis je zarazna bolest uzrokovana virusom koji može napasti središnji živčani sustav i uništiti neurone motora. Jedan od mogućih simptoma je slabost mišića, ponekad dovodi do paralize nogu.

Drugi mogući i uobičajeni uzrok slabosti stopala je reumatoidni artritis (RA), upalni poremećaj koji prvenstveno utječe na sinovijalne zglobove. Osoba koja pate od RA obično doživljava oticanje u zahvaćenim zglobovima, koji se osjećaju kruti, topli i bolni. Ukočenost zglobova uzrokovanih RA još je jedan primjer slabosti stopala.