Što su uobičajeni uzroci palpitacije i umora?

Palpitacije srca i umor mogu biti uzrokovane brojnim zdravstvenim uvjetima. Palpitations karakteriziraju osjećaj nepravilnog ili propuštenog otkucaja srca, dok umor uzrokuje osjećaj istrošenosti i energije. Iako ti simptomi mogu ukazivati ​​na srčano stanje, oni mogu biti uzrokovani i hipertireoza i drugih stanja štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Anemija i nedostatak vitamina također mogu uključivati ​​simptome kao što su lupanje srca i umor.

Srčani mišić normalno održava redovito, ritmično premlaćivanje u prsima. Povremeno, srce može odstupiti od svog ritma, premlaćivanje abnormalno brzo, sporo ili izvan sync. Ovi nepravilni otkucaji srca uzrokuju lepršenje ili osjećaj utrke, osjećaj koji može biti uznemirujući ili neugodno za pojedinca. Umor je simptom koji često prati srčane palpitacije. Iako je umor sličan simptomima kao što su slabost ili pospanost, to je uistinu definirano nedostatkom energije ili motivacije i osjećajem iscrpljenosti.

Pojedinac koji doživljava lupanje srca i umor može patiti od temeljnog srčanog stanja. Atrijska fibrilacija je poremećaj u kojem komore srca tumače nepristojno. Ovo kaotično premlaćivanje može dovesti do neadekvatnog protoka krvi kroz tijelo, a može biti praćeno niskim krvnim tlakom i osjećajima umora. Ti isti simptomi mogu ukazivati ​​na ozbiljno stanje kao što je kronično ili akutno zatajenje srca, gdje srce više nije sposobno za pumpanje odgovarajuće količine krvi kako bi zadovoljila potrebe tijela.

Uvjeti srca nisu jedini razlozi za palpitacije. Problemi s endokrinim sustavom, uključujući štitnjače i nadbubrežne žlijezde, također mogu dovesti do neugodnog osjeta na prsima. Hipertireoza je stanje u kojem prekomjerni hormoni štitnjače uzrokuju mnoštvo nelagoda, uključujući gubitak težine, razdražljivost, proljev i umor.

Nadbubrežne žlijezde su još jedan dio endokrinog sustava koji može kvariti i izazvati palpitiranje srca. Umor od nadbubrežne žlijezde je blagi oblik nadbubrežne insuficijencije, koji manifestira simptome koji uključuju bolove u tijelu, gubitak težine, palpitacije i iscrpljenost. Postojanje umorne nadbubrežne žlijezde kao zdravstveno stanje raspravlja se od strane stručnjaka, a pojedinac koji doživljava ove simptome treba kontaktirati liječnika radi jasne dijagnoze.

Uz insuficijenciju u kardiovaskularnim i žljezdanim sustavima, palpitiranje srca i umor mogu ukazivati ​​na nedostatke vitamina i minerala. Anemija je stanje koje uzrokuje previše crvenih krvnih stanica ili hemoglobina u tijelu i može dovesti do palpitacije, ekstremnog umora i kratkog daha. Čest uzrok anemije je neadekvatna količina željeza. Isto tako, vitamin B12 je važan vitamin koji se nalazi u mesu i mliječnim proizvodima, a nedovoljno unos tog esencijalnog nutrijenta također može dovesti do mnogih istih simptoma. U slučaju da nedostaci vitamina i minerala uzrokuju ove nelagodne senzacije, dodavanje dodataka može pomoći u liječenju i ispravljanju problema te vraćanje tijela na optimalno zdravlje.