Što su koljeno-koljena?

Znanstveno poznat kao genu valgum, knock-koljena je stanje u kojem su donje noge nagnute prema van. Kada osoba s teškim slučajem stoji sa svojim nogama potpuno poravnati, koljena će se dodirnuti, ali gležnja neće. Slično stanje, poznato kao kugla, događa se kada koljeni kut vani, tako da ne dodiruju kad osoba stoji zajedno sa svojim nogama.

Obje klupe i koljena koljena su normalan dio razvoja djeteta. Uobičajeno, djeca će se malo pojaviti tijekom prve tri godine života. Oko dvije ili tri godine, koljena će se kretati prema unutra dok dijete uči da ispravno hoda. Koljena se općenito ispravljaju u dobi od pet ili šest godina kada se dijete normalno razvije.

U nekim slučajevima, međutim, knock-koljena svibanj pogoršati ili ustrajati u kasno djetinjstvo. Djeca s prekomjernom težinom imaju posebno visok rizik za ovaj problem, budući da se njihove noge mogu okrenuti prema unutra u pokušaju da podrže dodatnu težinu. Osim toga, bolesti kao što su rakovi ili osteomijelitis mogu oslabiti kosti i pridonijeti tom stanju.

U drugim slučajevima, koljena koljena mogu se razviti zbog ozljede područja rasta šinbona, iako to obično rezultira samo jednom koljenom koljena. Kada se razvija bez poznatog uzroka, poznat je kao idiopatski genu valgum.

Neliječeni, uporni koljeno može biti vrlo štetno za samopoštovanje pojedinca tijekom kasnog djetinjstva i mladosti. Odrasli koji imaju ovo stanje su također osjetljiviji na ozljede i kronične probleme s koljenom. Mnogi pojedinci razvijaju osteoartritis, bolno stanje uzrokovano neravnim nošenjem hrskavice unutar zglobova. U vrlo teškim slučajevima, to također može otežati osobi da hoda.

Srećom, knock-koljena lako se mogu ispraviti, osobito kada se rano otkriju. Davatelji zdravstvenih usluga obično propisuju uređaje poput noćnih aparata za djecu koja imaju obiteljsku povijest stanja. Ortopedske cipele također mogu biti učinkovite.

Ako uređaji ne riješe problem, preporučuje se operacija. Za djecu, korektivne procedure su najučinkovitije u dobi od 10 ili 11 godina. Iif knock-koljena ići neočišćen i ustrajati u odrasloj dobi, međutim, ukupno kirurgija koljena kirurgija svibanj biti potrebno za ublažavanje bolova uzrokovanih stanjem.