Koji su uobičajeni uzroci gnoja na licu?

Akne su najčešći uzrok gnojova na licu, iako drugi simptomi mogu uzrokovati i taj simptom. Rosacea, pustularna psorijaza i apscesi kože također mogu uzrokovati gnoj na licu. Boils ili upala folikula kose ponekad mogu uzrokovati i gljivicu lica. Udubljenja ili blisteri koji sadrže gnoj ne smiju se puknuti ili rupturirati, osim ako ih liječnik ne uputi. Dermatolog je liječnik specijaliziran za dijagnozu i liječenje poremećaja kože i može biti najviše kvalificiran za rješavanje problema koji uzrokuju gnoj na licu.

Pimples su uobičajene među onima s aknama, ali ti prištići mogu ponekad postati ispunjeni gnojem. Mnogi ljudi instinktivno pop ili rupture tih pimples u nastojanju da drenažu gnoj i smanjiti veličinu lezije. Većina medicinskih stručnjaka ne preporučuje ovu praksu jer se zarazni materijali sadržani unutar gnojova mogu širiti i uzrokovati dodatne lezije. Trajni ožiljci se također mogu razviti kao rezultat iskakanja tih gnojenih pimplesa.

Rosacea je vrsta poremećaja kože koja može uzrokovati gnoj na licu. Ovo stanje obično uključuje osip na licu, iako se bumps koji nalikuju acne svibanj isto tako razviti. Ove pumpe mogu sadržavati gnoj, naročito ako se poremećaj ne liječi dulje vrijeme.

Apscesi kože mogu se pojaviti kao posljedica bakterijske infekcije, traumatske ozljede ili nadraživanja koja uključuje druge poremećaje kože, kao što je ekcem ili psorijaza. Obično je na koži prisutna otvorena rana koja može ispustiti bistru tekućinu pomiješanu s gnojem. Pogođena lezija obično je prekrivena sterilnom gazom ili zavojima sve dok oozing ne zaustavi kako bi se spriječilo širenje zaraznih materijala.

Boils su otvrdnuti čvorovi koji se mogu razviti na licu ili drugim dijelovima tijela. Ti čvorovi obično su ispunjeni materijalima kao što su bakterije, bijele krvne stanice i gnoj. Topli kompresija mogu pomoći u liječenju nelagode povezane s čirama i mogu pomoći leziji da se prirodno puknu. Pucanj na licu koji nastaje uslijed puknuće kuhanja treba pažljivo obrisati prije nego što se obolio područje liječi antibakterijskom mastom.

Folikulitis je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje upale koja uključuje folikule dlake. Ova upala često dovodi do razvoja čvora ili blistera koji se može napuniti gnojem. Topli kompresija i antibiotska mast se općenito koriste za liječenje ovog stanja, ali bilo kakve posebne zabrinutosti treba izvijestiti liječnika radi daljnje ocjene.