Koji su najbolji savjeti za oporavak korijenskog kanala?

Korijenski kanal je zubni postupak koji se koristi za spremanje zuba koji je postao ozbiljno propadan ili ozbiljno zaražen. U ovom postupku, pulpa zuba, kao i oštećeni živci i bakterije ili drugi ostaci uklanjaju se iz zuba. Oporavak korijenskog kanala može varirati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o individualnoj situaciji. Neki od najboljih savjeta za oporavak uključuju usko pridržavanje uputa koje je dao stomatolog, upotreba nadomjestaka boli protiv recepta ili na recept i izbjegavanje žvakanja na strani usta gdje se izvodi korijenski kanal.

Iako je moguće imati korijenski kanal koji se izvodi u jednom posjetu stomatologu, bolesnici koji imaju najviše uspjeha u ovom obliku liječenja ne žure stomatologu. Većina korijenskih kanala zahtijeva najmanje dva zasebna posjeta stomatologu. Prilikom prvog posjeta obično se primjenjuje privremena kruna kako bi se zub zaštitio od dodatnih ozljeda, sve dok se trajna kruna ne obavi po pojedinom pacijentu. Oni koji imaju ovaj postupak izvedeni u dva ili više posjeta često imaju kraće vrijeme oporavka korijenskog kanala.

Nakon što se anestezija iz postupka istroši, mnogi bolesnici imaju blage do umjerene boli. Iz tog razloga, oporavak korijenskog kanala često uključuje uporabu lijekova protiv boli. Prevencije boli kao što su ibuprofen ili acetaminofen često su dovoljni, iako se ponekad mogu propisati jači lijekovi protiv bolova prvih nekoliko dana nakon postupka. Ako je propisana antibiotik, važno je završiti sve lijekove i treba ih uzimati točno onako kako je propisano od strane stomatologa.

Određene mjere opreza za žvakanje trebale bi se poduzeti tijekom razdoblja oporavka korijenskoga kanala. Ako se koristi privremeno punjenje ili krunu, važno je izbjegavati žvakanje na strani usta zahvaćene zubice dok ne postignete trajnu krunu. To pomaže u izbjegavanju mogućih komplikacija kao što je lomljen zub. Postupak korijenskog kanala nastoji uzrokovati da se zahvaćeni zub postane krhkiji od normalne, što ga čini relativno lako uzrokovati daljnje oštećenje i povećanu bol.

Korijenski kanali imaju visoku stopu uspjeha, iako mogu nastati moguće komplikacije. U nekim slučajevima stomatolog može slučajno oštetiti zub tijekom postupka. U drugim slučajevima, korijenski kanal možda neće uspjeti. Ako bol postaje ozbiljan ili ne nestane u roku od nekoliko dana od postupka, stomatologu treba konzultirati za daljnju procjenu. Ako zub postane neobično osjetljiv na hladne temperature, zub se mora izdvojiti.