Koje su najbolje savjete za uklanjanje tetovaža nakon njege?

Nakon uklanjanja tetovaža, važno je vježbati dobro uklanjanje tetovaža nakon njege. Bilo koji ugledni liječnik koji obavlja usluge uklanjanja tetovaža omogućit će pacijentima pismene i usmene upute za naknadnu obradu. Tipično, glavna razmatranja kod naknadnog uklanjanja tetovaža smanjuju nelagodu pacijenta, štiteći zahvaćeno područje od iritacije ili infekcije i pružajući dodatnu zaštitu na područje od izloženosti suncu sljedećih nekoliko mjeseci. Svatko tko se podvrgne postupku uklanjanja mora također biti svjestan simptoma koji mogu ukazivati ​​na komplikacije koje zahtijevaju liječničku pomoć. Simptomi uključuju krvarenje, oozing i visoke razine nelagode.

Dok se lasersko uklanjanje tetovaža obično smatra sigurnom i niskorizičnim postupkom, to rezultira značajnim opeklinama na mjestu gdje je tetovaža uklonjena. U početku, pacijenti će trebati vježbati dobre uklanjanje tetovaža nakon njege kako bi upravljali bolom od opeklina i potaknuli njezino iscjeljenje. Da bi se riješio nelagoda, pacijent bi mogao poželjeti uzimati lijek protiv bolova prema preporuci svog liječnika, iako neki liječnici opreću protiv uzimanja aspirina. Pacijentima se također može uputiti da redovito primjenjuju antibiotsku mast na zahvaćeno područje, a može se ponuditi i mogućnost držanja hladnih komada na mjestu kako bi se smanjila bol.

Ostali savjeti za uklanjanje tetovaža nakon njege uključuju zaštitu mjesta od iritacije. Pacijenti se obično traže da ne primjenjuju nikakve tvari, uključujući kreme ili kozmetiku, na područje najmanje 48 sati nakon postupka, osim ako ih naravno njihov liječnik nije uputio. Iako je prihvatljivo tuširanje tijekom perioda oporavka, pacijenti bi trebali izbjegavati uranjanje zahvaćene površine u kade, bazene ili vruće kadice, jer to može dovesti do infekcije. Bubuljanje je normalno nakon laserskog uklanjanja tetovaža, a važno je da ne odaberete ili smetaju bilo blisters ili scabs koji se formiraju na mjestu tetovaža.

Nakon uklanjanja tetovaža, koža može biti vrlo osjetljiva na sunce. Važno je zaštititi ovo područje od sunčevih zraka nekoliko mjeseci nakon postupka kako bi se smanjio rizik od opeklina i oštećenja sunca. To obično znači zadržavanje područja prekrivenog odjećom što je više moguće i nošenje visokog SPF krema za sunčanje dok je vani. Osim toga, bolesnici bi se trebali pobrinuti da se neprestano ponovno primjenjuju krema za sunčanje ako su izvan u značajnim vremenskim razdobljima kao dio njihovog uklanjanja tetovaža naknadni tretman.