Koji su najbolji savjeti za izliječenje suhe utičnice?

Nakon što se zub izvlači, formira se krvni ugrušak koji štiti otvorenu rupu u kosti. Suha utičnica nastaje kada se ugrušak krvi ugasi. Suhe utičnice ostavljaju tkiva i živce izložene, što dovodi do jake boli i povećava rizik od infekcije. Pacijenti koji doživljavaju naglo povećanje boli nakon zubnog izvlačenja trebaju što prije vidjeti svoje stomatologe za procjenu i liječenje. Iscrpljujuća suha utičnica zahtijeva pažljivu i marljivu skrb kod kuće uz istodobno smanjenje ili uklanjanje aktivnosti koje bi mogle pogoršati problem, kao što su pušenje, pijenje slamčicama i jedenje nadražujuće hrane.

Stomatolozi isprati suhu utičnicu s alatom za navodnjavanje ili štrcaljkama napunjenom sterilnom vodom kako bi se uklonile čestice hrane i ostali otpad koji su se nakupili u izloženoj rupe. Liječena gaza koja se pakira u rupu pomaže u zaštiti suhe utičnice od iznenadnih predmeta, smanjuje rizik od infekcije i ubrzava proces ozdravljenja. Važno je mijenjati gazu barem jednom dnevno sve dok se suha utičnica ne počne liječiti normalno. Neki stomatolozi preferiraju da njihovi pacijenti dolaze u ured kako bi se promijenila gaza.

Iscjeljena suha utičnica može biti izuzetno bolna. Over-the-counter ubojice protiv boli, kao što su acetaminofen ili ibuprofen, mogu pomoći u smanjenju boli, ali mnogi pacijenti trebaju kratkotrajno ubrizgavanje narkotičnih bolova. Oralni antibiotici mogu se dati ako se suhi zid zarazi ili ako zubar smatra da je rizik od infekcije visok.

Čuvanje područja je jedan od najboljih načina da pomognete iscjeljujuću suhu utičnicu. Ispiranje usta toplom slanom vodom ili usta za usta koje pruža stomatolog pomaže zadržati područje bez bakterija, a također smanjuje bol i otekline. Mnogi stomatolozi daju malim štrcaljkom s tankim, zakrivljenim vrhom da ispiru područje nekoliko puta dnevno, čime se sprječava da čestice hrane ostanu u rupi s gazom.

Ledeni omoti mogu se nanijeti na vanjsku stranu čeljusti kako bi se smanjila bol i oteklina tijekom procesa ozdravljenja. Paketi trebaju biti prekriveni tankom tkaninom i nanesiti ih ne duže od 20 minuta. Polagano ispijanje tekućina i pažljivo žvakanje hrane na suprotnoj strani usta od suhe utičnice pomaže u sprječavanju iritacije. Spicy hrana i jela koja su posebno vruća ili hladno svibanj također iritiraju suhe utičnice i treba izbjegavati sve dok proces ozdravljenja nije završen.