Što su zajednički simptomi oštećenja mozga?

Neki od uobičajenih simptoma lezije mozga uključuju glavobolje, gubitak pamćenja, napadaji, mučninu i promjene u vidu. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o vrsti lezije mozga, kao io mjestu i ozbiljnosti lezije. Iskusiti samo jedan simptom nije nužno znak lezije mozga, jer mnogi simptomi lezije mogu biti posljedica nekog drugog zdravstvenog problema. Ipak, ako se pojave simptomi, trebali bi ih istražiti kvalificirani liječnik. Ovisno o uzroku, simptomi oštećenja mozga mogu utjecati i na um i na tijelo.

Alzheimerova bolest prvenstveno utječe na um, a uzrokovana je lezijama mozga koje ometaju kognitivnu funkciju i pamćenje. Kako napreduju lezije, živčane stanice u mozgu počnu umrijeti, što rezultira gubitkom pamćenja i smanjenom kognitivnom funkcijom. Apsces mozga je vrsta lezije koja je često uzrokovana infekcijom u uhu, zubima, plućima ili srcu. U tom slučaju, simptomi moždanog udara mogu uključivati ​​glavobolje, napadaji, mentalnu konfuziju, poteškoće u govoru i pospanost.

Arteriovene malformacije su kada vene i arterije postanu međusobno isprepleteni tijekom razvoja fetusa ili ubrzo nakon rođenja djeteta. Ozbiljnost znakova oštećenja mozga može se razlikovati od osobe do osobe, ali često doživljavaju glavobolje, napadaji, problemi s vidom, ukočenost i paraliza. Cerebralna paraliza je još jedna bolest povezana s lezijama mozga koja utječe na malu djecu, a simptomi se obično vide u prvoj godini. Ovisno o uzroku, simptomi cerebralne paralize mogu uključivati ​​napadaje, probleme s disanjem, slabost i probleme s govorom.

Druga vrsta lezija mozga je cerebralni infarkt, koji je obično uzrokovan moždanim udarom. Simptomi lezije mozga uzrokovani ovim stanjem mogu uključivati ​​gubitak svijesti tijela na suprotnoj strani mjesta lezije u mozgu. Može doći i do slabosti, promjena u pokretu očiju, kao i promjena u govoru i refleksima.

U nekim slučajevima, lezije mozga mogu ometati komunikaciju između stanica mozga i ostatka tijela. To se obično naziva multipla skleroza koja može uzrokovati simptome kao što su mišićni spazmi i slabost mišića, gubitak ravnoteže, poremećaj govora, kognitivni poremećaji i problemi s vidom. Drugi simptomi mogu uključivati ​​bol, umor, depresiju i promjene raspoloženja.

Tumori mozga su druga vrsta lezija mozga i mogu utjecati na mozak, krvne žile, lubanju i žlijezde hipofize. Tumori mogu biti kancerozni ili ne kancerozni i mogu izazvati simptome kao što su glavobolje, mučnina, koma, gubitak pamćenja i smanjene kognitivne funkcije. Simptomi lezije mozga također mogu uključivati ​​oštećenje osjetila, poput sluha, vida i mirisa.